Huawei ia în considerare şi utilizarea unui sistem de operare din Rusia în locul Android

14.06.2019
Huawei ia în considerare şi utilizarea unui sistem de operare din Rusia în locul Android

Huawei se pregăteşte de înlocuirea sistemului de operare Android cu HongMeng OS, însă compania nu pare să fi luat o decizie finală încă. Se pare că în ultima perioadă, compania a început să testeze şi Aurora, un sistem de operare bazat pe platforma Sailfish OS, care la rândul ei a evoluat din sistemul de operare MeeGo, folosit pe Nokia N9. Aurora este o platformă rusească, iar negocierile pentru adoptarea acesteia au ajuns până la cele mai înalte persoane ale statelor.

Conform publicaţiei ruseşti The Bell, Guo Ping, chairman al Huawei, s-a întânit cu Konstantin Noskov, Ministrul Dezvoltării Digitale şi al Comunicării din Rusia. Aceştia au discutat despre posibilitatea de utilizare a platformei Aurora pe dispozitivele mobile de la Huawei. Aurora este dezvoltat pe baza Sailfish OS de către operatorul telecom Rostelecom şi de compania omului de afaceri Grigory Berezkin.

Alte surse spun că inclusiv Vladimir Putin şi Xi Jinping, preşedinţii Rusiei şi Chinei, au avut o discuţie pe baza acestei situaţii, în timp ce alte informaţii care vin pe căi neoficiale spun că deja China testează dispozitive cu sistemul de operare Aurora instalat. Alte informaţii despre situaţia Huawei sugerează că anumite modele de telefoane ar putea fi dezvoltate în Rusia, dar şi anumite componente precum cipuri.

Există acum trei variante care vor schimba semnificativ viitorul companiei Huawei. În prima, SUA scoate compania de pe Entity List, iar Huawei continuă parteneriatul cu Google, Intel, ARM, etc., cum a făcut şi până în prezent. Varianta a doua implică renunţarea la Android şi utilizarea propriului sistem de operare, HongMeng, care pare deja să aibă susţinerea şi altor companii din China precum Tencent, Vivo şi Oppo. Cea de-a treia opţiune este o alianţă cu Rusia, care poate să furnizeze atât un sistem de operare nou (dar diferit, incompatibil cu Android şi aplicaţiile sale), cât şi acces la cipuri şi noi fabrici pentru construcţia dispozitivelor.

Oricare va fi decizia finală, Huawei o va lua în foarte scurt timp, întrucât mai are la dispoziţie doar două luni până când sancţiunile SUA vor intra definitiv în vigoare.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult