Parlamentul European a votat în favoarea consumatorilor, pentru dreptul la reparație al electronicelor de consum

26.11.2020
Parlamentul European a votat în favoarea consumatorilor, pentru dreptul la reparație al electronicelor de consum
foto: YouTube

Vizând mai buna protejare a mediului înconjurător prin diminuarea cantității de deșeuri rezultate din înlocuirea prematură a electronicelor de consum, Parlamentul European a votat în cursul zilei de miercuri, 26 noiembrie, introducerea unui nou set de reguli care sprijină dreptul la reparație al consumatorilor. Rezoluția a fost adoptată cu 395 voturi pentru, 94 voturi împotrivă și 207 abțineri.

„Prin adoptarea acestui raport, Parlamentul European a transmis un mesaj clar: etichetarea obligatorie armonizată care indică durabilitatea și abordarea perimării premature la nivelul UE sunt calea de urmat”, a declarat raportorul David Cormand, europarlamentar din Franța.

dreptul la reparație
foto: YouTube

În perioada urătoare, Comisia Europeană va „dezvolta și introduce o nouă etichetă obligatorie, cu scopul de a oferi consumatorilor informații clare, vizibile imediat și ușor de înțeles, cu privire la durata de viață estimată și reparare a unui produs în momentul achiziției.“

Matthias Huisken, Director Advocacy pentru iFixit Europe, a declarat: „Acesta este un câștig uriaș pentru consumatorii din toată Europa. Acest vot va pune în mișcare un val de noi politici favorabile reparării, de la scorurile de reparații la vânzarea cu amănuntul până la dezvăluirile privind longevitatea produsului. ”

„Acest vot arată că dreptul la măsuri de reparare este susținut de sondaje de opinie, dar și de Parlamentul European. Comisia Europeană trebuie acum să ia acest impuls și să avanseze rapid în 2021 cu privire la un scor de reparabilitate la nivelul UE pentru toate dispozitivele electronice și reguli de reparabilitate pentru computere ”, a declarat Chloe Mikolajczak, militant al UE pentru Dreptul la reparații.

Moțiunea UE pentru dreptul la reparație solicită introducerea unui scor de reparații, similar celui pe care iFixit l-a atribuit gadgeturilor în ultimii cincisprezece ani.

 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult