După ce au „rezolvat” problema ridurilor, aplicațiile de cameră foto vin și cu soluții pentru albirea dinților

30.01.2023
După ce au „rezolvat” problema ridurilor, aplicațiile de cameră foto vin și cu soluții pentru albirea dinților

Alături de conectivitate prin satelit, suport ray-tracing și nuclee de procesare mai rapide, noile chipseturi pentru smartphone introduc și filtre mai avansate pentru procesarea imaginilor obținute de camera foto, care vor intra în arsenalul standard oferit pe dispozitivele foarte multor producători.

Qualcomm și MediaTek și-au anunțat noile generații de chipseturi încă de la finalul anului trecut, însă avantajele puterii de procesare aduse pe telefoane ca OnePlus 11, Xiaomi 13 și Vivo X90 sunt descoperite abia acum.

Până acum, funcții precum micșorarea/mărirea ochilor și modificarea fundamentală a geometriei feței au fost „inovații” rezervate mai ales consumatorilor din China. În schimb, retușarea până la eliminarea completă a ridurilor de expresie a fost mai degrabă un experiment eșuat pentru producătorii asiatici care au pre-activat astfel de filtre pe dispozitivele livrate consumatorilor din piețele vestice.

Ceva mai bine ancorat în partea de hardware, următorul experiment a fost o cursă a megapixelilor, aducând pe noile generații smartphone camere cu până la 200MP. Însă acestea nu ar fi posibile fătă tehnologii tot mai sofisticate de procesare a imaginii. Astfel, inteligența artificială poate împarte acum imaginea pe regiuni, aplicând în timp real filtre specializate pentru cer, vegetație, fețele și corpul persoanelor din cadru. În loc ca poza să fie încadrată într-o anume categorie (ex. poză în natură) și procesată după un profil prestabilit, elementele din imagine sunt identificate și procesate separat. Așa poți obține un cer pastelat fără ca fețele subiecților să arate ca în desenele animate, sau ilumina/umbri în mod independent anumite elemente din imagine.

Dar de ce să nu aplici o granularitate și mai mare la nivelul fiecărei persoane din cadru. Spre exemplu, compensând trăsăturile faciale în funcție de culoarea tenului, prezența sau absența ochelarilor, tipul de îmbrăcăminte purtat, rasă și gen.

Deși, nu limitate la acest aspect, funcțiile de procesare AI suportate pe noile generații de chipseturi Qualcomm și MediaTek pot realiza albirea selectivă și instantanee a dinților, precum și eliminarea altor imperfecțiuni cum ar fi reflexiile apărute în lentilele ochelarilor. Ilustrate într-un clip distribuit pe canalul Snapdragon, atribuit producătorului Qualcomm, noile filtre automate pot face persoanele de culoare să aibă tenul mult mai deschis, fără a strica tonalitatea fețelor asiatice sau europene surprinse în același cadru.

Multe mărci smartphone folosesc segmentarea semantică pentru modurile portret cu o singură cameră, în timp ce alte mărci o folosesc pentru recunoașterea scenei AI (apusuri de soare, peisaje, flori, mâncare). Ducând lucrurile și mai departe, unii producători precum Xiaomi și Google promovează capacitatea de a modifica fundamental aspectul imaginii, schimbând un cerul înnorat cu un peisaj complet senin.

Qualcomm merge cu încă un pas mai departe, promovând pentru noile generații de chipseturi capabilitatea de a identifica elemente specifice, cum ar fi dinții, părul, părul facial, buzele, materialul și multe altele. Iar asta ar putea deschide ușa pentru noi posibilități interesante, aplicația pentru cameră foto oferind albirea instantanee a dinților, eliminarea părului facial și chiar „repararea” părului grizonat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult