După Netflix, şi YouTube limitează calitatea video. Clipurile vor începe redarea la o rezoluţie mai mică

20.03.2020
După Netflix, şi YouTube limitează calitatea video. Clipurile vor începe redarea la o rezoluţie mai mică

Se pare că Netflix nu este singura companie de streaming video care a acceptat îndemnul Uniunii Europene pentru a decongestiona traficul de internet, atât de ridicat în ultima perioadă din cauza izolării multor cetăţeni la domiciliu, munca lor fiind mutată din offline în online. Conform Reuters,YouTube anunţă că de astăzi, toate clipurile de pe platforma sa vor porni în mod implicit în SD (standard definition), adică o rezoluţie mult mai mică decât HD-ul sau 4K-ul care pornea pe dispozitivele compatibile, în funcţie de conexiunea la reţea.

„Facem o promisiune să trecem temporar tot traficul din Uniunea Europeană pe definiţie standard implicit”, au anunţat reprezentanţii companiei. Această decizie a fost luată după ce Thierry Breton a avut discuţii cu CEO-ul Alphabet, Sundar Pichai şi CEO-ul YouTube Susan Wojcicki. Se pare însă că reţelele nu sunt încă supraaglomerate, însă aceste decizii sunt luate pentru a preveni eventuale probleme care ar putea apărea pe parcursul următoarelor săptămâni, când starea de izolare şi carantină ar putea deveni mult mai strictă decât în prezent.

De altfel, operatorii telecom din Marea Britanie precum British Telecom, Vodafone şi TalkTalk au anunţat că momentan reţelele nu sunt deloc supraaglomerate. Aceştia au văzut creşteri între 30 şi 60% în traficul de internet în ultima perioadă, însă reţelele sunt în continuare la mai puţin de jumătate din capacitatea pe care o pot susţine în condiţiile din prezent.

Cu scăderea traficului necesar Netflix cu 25% şi cu mutarea clipurilor de YouTube în definiţie standard ca setare implicită, traficul de internet din Europa va scădea şi mai mult. Totuşi, multe companii încep acum să descopere noi soluţii de colaborare de la distanţă, precum servicii de video conferinţă, în timp ce multe programe de educaţie de la distanţă folosesc streaming video sau servicii de chat video. Tot acest trafic suplimentar pe partea video ar putea creşte foarte mult în viitorul apropiat.

Conform BBC, cele mai mari consumatoare de trafic de internet în prezent sunt serviciile de filme, seriale şi clipuri video precum Netflix, HBO Go sau YouTube, cât şi serviciile de distribuţie digitală de jocuri video precum Steam, Epic Games Store, PlayStation Network sau Xbox Live. În prezent, serviciile de video conferinţe, e-mail şi alte servicii similare nu aplică un stres foarte mare pe infrastructura de internet.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult