YouTube adaugă în pagina principală un hub cu ştiri verificate despre Coronavirus

20.03.2020
YouTube adaugă în pagina principală un hub cu ştiri verificate despre Coronavirus

Ca răspuns la pandemia COVID-19 aflată în plină desfăşurare, YouTube adaugă în pagina de pornire o nouă secţiune cu ştiri din surse verificate, pentru utilizatorii care doresc să se informeze cât mai bune despre evoluţia evenimentelor.

„Vrem ca toată lumea să aibă acces la conţinut din surse verificate în această perioadă dificilă”, a scris YouTube . Iniţial, compania activează noul hub de ştiri pentru 16 ţări, cu planuri de a-l extinde în viitorul apropiat şi în alte regiuni afectate.

Pentru început, utilizatorii americani pot găsi grupate în noul hub de conţinut mai multe clipuri informative despre COVID-19, postate săptămâna trecută de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite.

Măsura centralizării de ştiri din surse verificate este luată şi de alte platforme de socializare, ca o continuare a luptei împotriva propagării de fake news, Facebook, Google, LinkedIn, Twitter, Reddit şi Microsoft fiind doar câteva din companiile care s-au angajat să combată în mod activ dezinformarea şi răspândirea de conţinut panicard pe reţelele de socializare.

Schimbarea de atitudine vine după multe critici la adresa algoritmului de recomandare folosit YouTube, mult prea uşor deturnabil pentru promovarea teoriilor conspiraţionale dubioase şi radicalizarea spectatorilor slab informaţi sau uşor influenţabil.

În ultimele săptămâni, mai multe falsuri despre coronavirus au trecut pe sub radarul moderatorilor YouTube, campanii de fake news pe teme xenofobe (cum că boala respiratorie este o bioarmă chinezească îndreptată împotriva SUA) până la bizar (sugerând legături între radiaţia reţelelor 5G şi focarele de coronavirus) s-au viralizat masiv printre utilizatorii din Statele Unite.

După un val de excluderi a clipurilor video din categoria „borderline”, YouTube pare să trimită mai puţine persoane către acest tip de fake news. Pe subiectul coronavirus, volumul foarte mare de clipuri ce apar zilnic face dificilă filtrarea eficientă a celora de calitate îndoielnică, introducerea unui hub de conţinut ce provine exclusiv din surse verificate fiind jusfiticată. 

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult