După parolele online, Apple vrea să desființeze și testele CAPTCHA

21.06.2022
După parolele online, Apple vrea să desființeze și testele CAPTCHA

Utilizatorii de iOS 16 vor avea parte de mai puține momente frustrante atunci când navighează pe internet. Deja clasicele mesaje „CAPTCHA”, care necesită implicarea utilizatorului pentru a rezolva un mic puzzle sau pentru a introduce un șir de caractere dintr-o fotografie, ar putea deveni istorie pe iPhone și Mac, întrucât Apple va introduce Automatic Verification, o nouă metodă de securitate care va sări peste aceste „teste”.

Apple va lansa pe iOS 16 și macOS Ventura un sistem care trece automat de enervantele teste CAPTCHA

Motivul pentru care CAPTCHA există este pentru a face deosebirea între utilizatori legitimi și „boți” programați să facă anumite activități automate, precum înscrierea de conturi false. Automatic Verification este însă o metodă prin care dispozitivele Apple vor putea informa automat site-urile și serviciile că utilizatorul de pe dispozitivul respectiv este într-adevăr unul real. Astfel, se poate trece automat peste puzzle-uri și diverse alte teste.

Sistemul a fost dezvoltat în parteneriat cu Fastly și Cloudfare, ceea ce sugerează că s-ar putea bucura de adopție rapidă și la scară largă. Asta pentru că foarte multe dintre site-urile de pe internet trec prin aceste servicii. Totuși, implementarea va trebui făcută de fiecare site în parte, deci va dura o perioadă chiar și până când site-urile dependente de aceste servicii vor trece la noul sistem.

Acest sistem de la Apple vine în completarea eforturilor companiei de a schimba felul în care navigăm pe internet. Tot în iOS 16 și macOS Ventura va debuta și capabilitatea de a te înscrie pe site-uri și servicii fără să creezi o parolă, doar prin intermediul dispozitivului tău Apple, securizat cu amprenta sau prin recunoaștere facială. Astfel, în cazul unui „hack”, nu ar exista o parolă stocată pe serverele serviciilor care să poată fi „furată”. De asemenea, nici de pe dispozitivul fizic pe care folosești nu există nicio parolă, întrucât autentificarea se face prin Secure Enclave, o componentă criptată integrată în procesoarele Apple.

În curând însă, și Google ar putea oferi verificare automată similară, prin intermediul Google Chrome, întrucât a început să lucreze de câțiva ani deja alături de Fastly la un sistem de acest gen. Astfel, și utilizatorii de PC-uri și telefoane Android vor primi capabilități similare.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult