E dovedit: prietenii de pe Facebook ne îngraşă şi ne sărăcesc

E dovedit: prietenii de pe Facebook ne îngraşă şi ne sărăcesc

Potrivit unui studiu desfăşurat de cercetători de la Universtatea din Pittsburgh şi Columbia Business School, păstrarea unor relaţii apropiate cu persoanele pe care le avem în lista de prieteni Facebook face minuni în privinţa creşterii respectului de sine şi părerea pe care o avem despre noi înşine, însă poate avea efecte secundare nedorite la care nu ne-am fi aşteptat.

E dovedit: prietenii de pe Facebook te îngraşă şi te sărăcesc

Aparent, pasiunea de a urmări activitatea prietenilor în reţelele de socializare are efecte asupra subconştientului nostru, determinându-ne să imităm experienţele acestora. Spre exemplu să vizităm restaurantele frecventate de aceştia şi să încercăm cât mai multe din bunătăţile culinare cu care suntem tentaţi prin poze, reţete şi povestiri despre experienţa avută.

Dacă tentaţiile culinare ne vor face în timp să creştem în greutate, obiceiul oamenilor de a se lăuda pe Facebook cu ultimele cumpărături poate duce la golirea rapidă a card-ului de credit. Se pare că relatarea experienţei personale cu un produs, venită din partea unei persoane pe care o cunoaştem, are o putere de convingere mult superioară oricărei reclame văzute la TV, astfel că şi impulsul de a cumpăra lucruri de care poate nu avem neapărată nevoie este mult mai greu de ţinut sub control. La asta se adaugă şi o componentă emoţională, în care cumpărarea de diverse lucruri ne induce un sentiment de satisfacţie, care în timp poate da dependenţă.

Reţeaua Facebook poate dăuna card-ului de credit

Evident, cu cât lista de prieteni este mai mare, cu atât mai multe tentaţii pot apărea, grăbind şi amplificând potenţialele efecte adverse. Potrivit studiului, primele efecte de ordin psihologic apar după numai 5 minute de răsfoit profile pe Facebook, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la reţeaua de socializare preferată, fiind suficient să conştientizăm tentaţiile cu care suntem bombardaţi şi să ne folosim voinţa pentru a nu ne lăsa influenţaţi. Din păcate de la teorie la practică este cale lungă, după cum ştiu deja foarte bine cei dependenţi de alcool, tutun sau jocuri de noroc.

Oare chiar este reţeaua Facebook o nouă formă de viciu, capabil să ne lase cu kilograme în plus, fără bani şi cu debaraua plină de lucruri inutile?

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult