Elon Musk împiedică armata ucraineană să folosească echipamentele Starlink pentru misiuni în Crimeea ocupată

12.10.2022
Elon Musk împiedică armata ucraineană să folosească echipamentele Starlink pentru misiuni în Crimeea ocupată

Elon Musk a blocat folosirea echipamentelor Starlink pentru acces la internet în Crimeea ocupată, aparent, de teamă că o eventuală ofensivă ucraineană va duce la război nuclear.

În declarația oferită analistului militar Ian Bremmer, șeful SpaceX a confirmat că a respins personal solicitările ucrainenilor pentru extinderea acoperirii Starlink în Crimeea, argumentând că eforturile de recucerire a peninsulei anexată de Rusia încă din anul 2014 ar putea duce la conflict nuclear.

Concret, Musk se teme că miile de echipamente Starlink donate Ucrainei încă de la începutul războiului pentru a facilita misiuni de recunoaștere și coordonarea eficientă a trupelor aflate în așa numite „zone moarte”, în care armata rusă a distrus infrastructura terestră de comunicații, ar putea fi utilizate acum pentru facilitarea unei ofensive în Crimeea.

starlink

Cu consum redus de energie și suficient de portabile pentru a fi cărate în rucsac, echipamentele Starlink permit trupelor de elită ucrainene să pătrundă adânc în spatele liniilor inamice fără a rupe comunicarea cu centrele de comandă. Totodată antenele Starlink pot fi configurate ca și puncte de acces la internet pentru dronele trimise în misiuni de recunoaștere, care astfel pot transmite în timp real informații valoroase despre mișcările armatei ruse, cum ar fi coordonate precise pentru lovirea țintelor aflate la sol. Nu în ultimul rând, dronele folosite în misiuni kamikaze pot fi controlate de la mare distanță, navigând printre pozițiile inamice până la ținta aleasă. Elon Musk se teme că avantajul potențial decisiv obținut cu ajutorul echipamentelor Starlink ar putea duce la escaladarea conflictului, atrăgând SUA într-un război nuclear cu Rusia.

Între timp, echipamente Starlink continuă să fie extrem de folositoare în alte regiuni ale Ucrainei, zădărnicind eforturile Rusiei de a institui un „blackout” total prin bombardarea sistematică a infrastructurii energetice a țării. Astfel, în ciuda penelor de curent generalizate care țin oprite inclusiv releele de telefonie mobilă, comunicațiile esențiale pot continua fără perturbații majore.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult