Elon Musk lansează xAI, propria alternativă ChatGPT

13.07.2023
Elon Musk lansează xAI, propria alternativă ChatGPT
03 September 2020, Brandenburg, Grünheide: Elon Musk, head of Tesla, stands on the construction site of the Tesla Gigafactory. In Grünheide near Berlin, a maximum of 500,000 vehicles per year are to roll off the assembly line starting in July 2021. According to the plans of the car manufacturer, the maximum is to be reached as quickly as possible. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB,Image: 556015935, License: Rights-managed, Restrictions: GERMANY OUT, Model Release: no

Anunțat cu ceva timp în urmă de Elon Musk, noul startup de inteligență artificială xAI reunește experiența unor nume de referință din domeniul AI, printre care și foști angajați Open AI și Microsoft, pentru construi o alternativă la ChatGPT.

Elon Musk a  declarat în mai multe rânduri că dezvoltarea inteligenței artificiale ar trebui să „ia o pauză” și că sectorul are nevoie de reglementare. Însă odată cu lansarea startup-ului xAI, pare tot mai clar că șeful SpaceX și Twitter încerca doar să exploateze temerile legate de ascensiunea rapidă a tehnologiilor de inteligență artificială, încetinind competiția suficient cât să poată recupera startul ratat.

„Anunț înființarea @xAI pentru a înțelege realitatea”, a scris Musk într-un tweet miercuri.

Site-ul noii firme a precizat că xAI va organiza un eveniment Twitter Spaces vineri, pe 14 iulie.

Echipa xAI îi include pe Igor Babuschkin, fost inginer la DeepMind, Tony Wu, care a lucrat la Google, Christian Szegedy, care a fost, de asemenea, cercetător la Google și Greg Yang, care a lucrat anterior la Microsoft.

În continuare, Musk militează pentru construirea unui AI mai sigur, însă fără a trasa reguli sau cerințe în această direcție. În schimb, Musk pare să centreze scopul xAI în direcția ”maximizării curiozității”, în detrimentul conformării cu un tipar mai conservator: „Dacă ar încerca să înțeleagă adevărata natură a universului, acesta este de fapt cel mai bun lucru pe care îl pot găsi din punct de vedere al siguranței AI”, a spus Musk. „Cred că va fi pro-umanitate din punctul de vedere că umanitatea este mult mai interesantă decât ne-umanitatea”.

Urmând înregistrării X.AI Corp, în luna martie, miliardarul american declara în luna aprilie că va lansa TruthGPT sau o inteligență artificială de căutare a adevărului maxim pentru a rivaliza cu Bard de la Google și Bing AI de la Microsoft, care încearcă să înțeleagă natura universului.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult