Europa trebuie să interzică minarea Bitcoin pentru a respecta Acordul de la Paris privind schimbările climatice

27.11.2021
Europa trebuie să interzică minarea Bitcoin pentru a respecta Acordul de la Paris privind schimbările climatice

În mod inevitabil, Uniunea Europeană va trebui să interzică activitățile intensive din punct de vedere energetic, precum minarea Bitcoin și a altor criptomonede, pentru a face posibilă atingerea țintelor de reducere a poluării asumate prin Acordului Climatic de la Paris.

Sesizând creșterea abruptă a consumului de energie, autoritățile suedeze au solicitat deja Uniunii Europene să interzică operațiunile care presupun ”folosirea intensivă a energiei” pe teritoriul UE, argumentând că înmulțirea „fermelor” de criptomonede este pe cale să compromită respectarea obligațiilor asumate de Suedia privind respectarea Acordului Climatic de la Paris.

Concret, țările semnatare s-au angajat să ia măsuri pentru limitarea emisiilor poluante la un nivel care să prevină amplificarea schimbărilor climatice peste pragul de 1.5°C creștere medie a temperaturii globale, comparat perioadei preindustriale de la începutul secolului trecut. Deja, considerată nerealistă pentru a mai putea fi atinsă, ținta de 1.5°C marchează nivelul de la care încălzirea globală începe să afecteze în mod dramatic civilizația umană, iar schimbările climatice deja ireversibile întră pe un trend de amplificare exponențială, determinând consecințe mult mai grave precum creșterea nivelului mării, deșertificarea teritoriilor anterior fertile și înmulțirea fenomenelor meteo extreme.

Urmând izgonirii minerilor Bitcoin din China, consumul de energie atribuit de autoritățile suedeze generării de criptomonede a crescut cu echivalentul a ”200 mii de gospodării”, doar între lunile aprilie-august.

Adresând oficialii UE într-o scrisoare deschisă, directorul Autorității Suedeze de Supraveghere Financiară Erik Thedéen și Björn Risinger, directorul Agenției Suedeze pentru Protecția Mediului au solicitat interzicerea activităților pentru minarea de criptomonede bazate pe conceptul „proof of work” la nivelul întregii Uniuni Europene, argumentând că acestea nu sunt sustenabile din punct de vedere al protejării mediului înconjurător.

Exceptând Islanda (care nu este o țară membră UE), niciuna dintre țările Uniunii Europene nu dispune de un exces de energie din surse regenerabile, suficient de mare pentru a putea fi alocat în mod consistent altor activități, precum generarea de criptomonede.

Potrivit oficialului suedez, Erik Thedéen, energia electrică „deturnată” în scopul generării unei singure monede Bitcoin ar permite unui autoturism electric să parcurgă 1.8 milioane de kilometri. Dar cum 900 de monede Bitcoin sunt generate zilnic în Suedia, pierderea pentru mediul înconjurător este de fapt mult mai mare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult