Fă-ţi propriul TV live

17.12.2007
Fă-ţi propriul TV live

Trebuie sa recunosti. YouTube s-a cam "prafuit" si pe deasupra nici nu are emisiuni live. Generatia Web 2.0 vine din spate cu ceva nou: operator11.

Cu una sau mai multe camere web, un microfon si o conexiune decenta la Internet te poti transforma intr-un adevarat producator/ regizor/showman de televiziune live. E o aplicatie online extrem de prietenoasa si accesibila. Iti faci un cont pe site-ul http://operator11.com (chestie care nu-ti ia mai mult de cinci minute) si apoi apesi butonul mare si verde pe care scrie "launch your show".

Urmeaza sa te decizi intre trei optiuni. "NetCast from the Studio", "Quick NetCast" (optiune inactiva la momentul redactarii) si "Upload a Video", incarci un clip video ca la YouTube. Am ales-o pe prima. Am ales si titlul episodului (da, e ca un serial), i-am facut o scurta descriere, l-am inclus intr-o categorie (muzica, stiri, entertainment etc.), am incarcat o poza care ar putea fi logo-ul emisiunii. A mai ramas doar sa decid daca purced live chiar in acel moment sau programez show-ul la o data si ora exacta.

Chestia asta e excelenta in cazul in care emisiunea ta devine populara, iar oamenii vor sa o prinda de fiecare data online. Ca sa te asiguri ca ai public, exista o caseta mai jos pe care o umpli pana la refuz cu adresele de mail ale prietenilor/ colegilor/fanilor ca sa-i inviti din timp la eveniment. Daca intri imediat in emisie, in cateva secunde iti apare pe ecran o fereastra cu situatia si reglajele pentru emisie. Testezi volumul microfonului, alegi camera si vezi daca dai bine "pe sticla", pentru ca vezi ce filmeaza camera.

Din momentul in care ai apasat butonul OK ai 37 de minute sa te "produci" cum stii mai bine. Fereastra urmatoare e impartita in patru zone. In dreapta sus gasesti sursele pe care le vei folosi in emisiune. La inceput exista o singura optiune: camera ta web sau camcorderul. Treptat se vor alatura si alte camere ale participantilor la emisiune care vor sa intre in direct sau clipuri inregistrate in prealabil, de pilda RECLAME. Daca ai succes, n-ar fi de mirare ca diverse companii sa-si puna si ele amprenta in show.

Toate sursele pot fi pregatite prin metoda arhicunoscuta drag & drop in stanga sus, unde sunt sase miniplayere multimedia. Dupa ce ai umplut macar unul, poti apasa butonul "Netcast", moment in care sursa respectiva e redata live. Sub playere se afla un canal de chat al emisiunii. Acolo pot intra toti curiosii care iti acceseaza show-ul ca sa-si dea cu parerea sau sa-ti puna intrebari, ca la dezbaterile politice cu public, doar ca in scris. In dreapta jos sunt reglajele audio-video, butonul de oprire a emisiunii si ceasul care iti indica cat mai ai pana se termina distractia.

Daca nu vine nimeni live la inceput, nu-ti face probleme. Emisiunea este simultan inregistrata si ramane pe site asa cum ai creat-o si oricine o poate vedea daca intra pe site mai tarziu. Intr-o prima faza m-am uitat la cateva emisiuni live si inregistrate ca sa-mi dau seama despre ce este vorba.

Unii au facut emisiuni cu adevarat impresionante, demne de a fi difuzate la orice televiziune clasica. De pilda, un scotian pe nume Matt McLure are o emisiune in care apare un logo cu numele lui, in spate are un decor, iar in "platou" are tot felul de invitati care vorbesc despre subiectul zilei, stabilit de moderatorul Matt. Altii aveau in spate un fundal cu flacari si alte efecte video. In aplicatie nu am gasit asa ceva si nu mai intelegeam nimic. Asta pana a venit la show-ul meu un spectator.

Am intrat in vorba si am descoperit misterul. Minunatele efecte, scrisul suprapus peste imagine si multe altele pot fi adaugate cu un soft descarcabil gratuit pe nume Manycam. Are doar 12MB si e extrem de prietenos, transformandu-ti cu cateva clicuri biroul tau de-acasa intr-un veritabil studio de televiziune. Desi site-ul face acum abia primii pasi, se anunta in viitor ca un succes de proportii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News