Fabrică iPhone infestată cu șobolani, închisă după ce peste 100 de angajați au ajuns la spital

30.12.2021
Fabrică iPhone infestată cu șobolani, închisă după ce peste 100 de angajați au ajuns la spital

Deși pare impecabil când îl scoți din ambalajul original, noul tău iPhone ar putea să fi venit de la una dintre fabricile mai puțin curate ale partenerilor Apple.

Fanii Apple știu deja că iPhone-ul pe care și-l doresc de mult timp nu este fabricat de Apple în mod direct, inscripția Made in China (Thailanda, Malaiezia, Singapore, India, etc.) risipind această iluzie de îndată ce primești produsul în ambalajul original. Însă prea puțini au idee în ce condiții sunt fabricate, de fapt, unele dintre produsele Apple cele mai căutate.

De-a lungul timpului am tot aflat despre scandalurile în care a fost implicat gigantul Foxconn, principalul partener OEM folosit de Apple pentru fabricarea în volum foarte mare a celor mai noi modele iPhone și iPad. În trecut, compania a fost acuzată de exploatarea până la epuizare a muncitorilor angajați la fabricile din China și chiar angajarea de personal cu vârste între 17 şi 19 ani, cărora le-ar fi condiţionat promovarea examenelor de îndeplinirea unei norme zilnice istovitoare, de până 11 ore, asamblând telefoane iPhone X. În timp ce problema muncii „la negru” și folosirea copiilor pentru asamblarea de telefoane iPhone a fost în mare parte rezolvată la insistențele Apple, aspectele legate de exploatarea angajaților a fost „rezolvată” prin instalarea de gratii la geamuri și plase de siguranță, în dreptul clădirilor care găzduiesc angajați predispuși la depresie și sinucidere, ca efect al programului de lucru aproape continuu.

Însă cel mai recent incident a fost semnalat la una dintre fabricile Foxconn deschise relativ recent în India, următoare regiune a lumii cu acces la forță de muncă ieftină. Potrivit informațiilor obținute de jurnaliștii Reuters direct de la angajații fabricii localizate în provincia Chennai, din India, angajatorul Foxconn a neglijat să asigure condiții corespunzătoare de cazare, îngrămădind cei peste 17000 de angajați în dormitoare supraaglomerate infestate cu șobolani, cu până la 30 de persoane care dorm inclusiv pe jos, fără acces la toalete funcționale. Unii dintre respondenți au mărturisit și că au primit mâncare alterată, uneori infestată cu viermi, însă au ezitat să trimită plângeri formale la adresa conducerii Foxconn de teamă că vor fi penalizați la următorul salariu, sau chiar concediați.

Deși condițiile de cazare dificile sau insalubre nu sunt tocmai o noutate pentru muncitorii din India, situația a degenerat într-o revoltă veritabilă atunci când mai mult de 250 angajați s-au îmbolnăvit din mâncarea servită la cantină, peste 100 dintre aceștia ajungând la spital cu forme mai grave de toxiinfecție alimentară.

Aparent, administratorii Foxconn și-au recrutat angajații mai ales din zonele rurale izolate din India, din colectivități unde nu există alte opțiuni pentru supraviețuire în afara agriculturii de subzistență, selectând mai ales femei, în ideea că acestea ar fi mai puțin predispuse să se revolte sau să adere la grupări sindicale care să le reprezinte mai bine interesele.

Cel puțin patru agenții guvernamentale diferite desfășoară acum investigații privind condițiile de muncă din fabrică. Foxconn spune că a intensificat producția de iPhone prea repede pentru a ajuta la satisfacerea cererii și că își restructurează managementul local.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult