Facebook a inventat un robot care montează fibră optică pe cabluri electrice | VIDEO

14.07.2020
Facebook a inventat un robot care montează fibră optică pe cabluri electrice | VIDEO
Foto: Facebook

Facebook a dezvoltat un robot „acrobat” care poate instala fibră optică pe cablurile pentru curent electric.

Fibra optică, durabilă, a fost dezvoltată tot în cadrul companiei.

Compania susține că acest model de extindere a rețelelor de internet este mai ieftin, fiind potrivit pentru statele aflate în curs de dezvoltare. Metoda clasică este îngroparea rețelelor, mai ales în zonele rurale.

Facebook nu va oferi direct internet prin intermediul acestor cabluri, ci va licenția tehnologia pentru alte companii interesate.

Prima companie care a primit o licență, gratuit, este NetEquity Networks. Aceasta va începe să testeze tehnologia anul viitor.

Fibra este înfășurată de robotul Facebook în jurul cablurilor

Facebook a anunțat că nu este investitor în NetEquity și că nu va avea drepturi asupra rețelei dezvoltate de companie. Totuși, cele două entități sunt apropiate. Isfandiyar Shaheen, fondatorul companiei, a fost consultant la Facebook, apoi antreprenor susținut de companie.

Divizia Facebook Connectivity a dezvoltat noile cabluri de fibră optică în parteneriat cu Wayne Kachmar, un veteran din industrie. Pentru robot, compania a colaborat cu firma ULC Robotics.

Robotul poate întinde un kilometru de cablu înainte să fie nevoie să fie realimentat. Fibra optică este înfășurată în jurul liniilor de electricitate.

Competiția pentru dezvoltarea de rețele de internet în regiunile defavorizate sau aflate în curs de dezvoltare este acerbă. Recent, Alphabet a început să ofere acces la internet, prin intermediul diviziei sale Loon, în Kenya. Serviciul este disponibil prin intermediul a 35 de baloane care zboară la mare altitudine.

Robotul Facebook în acțiune:

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult