VIDEO: O companie a dezvoltat păsări robot care zboară la fel ca cele naturale

07.07.2020
VIDEO: O companie a dezvoltat păsări robot care zboară la fel ca cele naturale
Foto: Festo

Compania germană Festo a dezvoltat păsări robot care, de la distanță, sunt greu de distins de cele naturale, deoarece zboară la fel ca acestea.

Modelul BionicSwift cântărește doar 42 de grame și poate zbura timp de șapte minute pe un traseu programat.

Potrivit Festo, păsările nu au un scop anume în acest moment, dar speră ca în viitor cineva să le folosească.

Compania a mai construit roboți similari, dar niciunul nu a atins perfecțiunea în zbor a modelului BionicSwift. „Pasărea” are pene artificiale și suprafețe de control foarte ușoare, iar bateria cântărește doar șase grame.

Robotul are o lungime de 44,5 centimetri și o anvergură a aripilor de 68 de centimetri.

BionicSwift poate zbura doar în spații interioare, echipate cu transpondere GPS care ghidează robotul pe un traseu prestabilit. Totuși, „păsările” pot reveni la traseu dacă sunt deviate de curenți sau vânt.

Festo este o companie de inginerie, fondată în 1925, care produce tehnologii pentru automatizare.

Un „șoim” este deja folosit pentru a alunga păsările de pe aeroporturi și nu numai

Un robot similar a fost dezvoltat în urmă cu câțiva ani de Universitatea din Twente, Olanda. Robird este un şoim robot care are rolul de a alunga păsările din aeroporturi, de pe platformele industriale sau din facilităţile de procesare a gunoaielor.

Dispozitivul este, de fapt, o dronă fără elice controlată de un pilot, care are forma unui şoim peregrin, un prădător redutabil. Deoarece se mişcă atât de natural, păsările fug atunci când robotul se apropie de ele.

După ce a fost testat cu succes pe Aeroportul Weeze din Germania, Robird a fost achiziționat de mai multe companii din întreaga lume.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult