Un studiu Facebook arată cât de nociv este Instagram asupra sănătății mintale a adolescenților

15.09.2021
Un studiu Facebook arată cât de nociv este Instagram asupra sănătății mintale a adolescenților

Anticipând probabil cu totul alte rezultate, Facebook a realizat un studiu a cărui publicare a arătat în schimb cât de dăunătoare poate fi pentru tineri expunerea pe Instagram prin distribuirea de fotografii.

Astfel, pentru ”un procent semnificativ al tinerilor utilizatori” dar mai ales în cazul tinerelor adolescente, platforma Instagram are un puternic impact negativ asupra sănătății mintale, prin accentuarea stărilor de anxietate și depresie. Totodată, studiul mai arată și că Instagram înrăutățește problema imaginii de sine pentru o treime dintre adolescente, prin confruntarea sistematică a propriei imagini cu cea idealizată (photoshopată) a vedetelor Instagram.

„Întrebarea din mintea multor oameni este dacă rețelele sociale sunt bune sau rele pentru oameni”, a scris Karina Newton, director de PR la Instagram într-o postare pe blog. „Cercetările în acest sens este mixtă; poate fi ambele. La Instagram, ne uităm la beneficiile și riscurile a ceea ce facem.”

În apărarea platformei de socializare la care lucrează, Newton a reiterat eforturile companiei pentru stoparea conținutului care contravine politicilor Instagram, cum ar fi comentarii și fenomenul de bullyig și postări cu referire la sinucidere, auto-vătămare și tulburări alimentare, pentru a face din aplicație un loc mai sigur pentru toată lumea. Compania se concentrează, de asemenea, pe abordarea comparației sociale negative și a imaginii corporale, a spus Newton, dezvoltând noi modalități de a interveni ”dacă vedem oameni care se opresc asupra anumitor tipuri de conținut”.

De-a lungul anilor, platforma Instagram a fost criticată pentru tolerarea conținutului dăunător și pentru că este un factor care agravează anxietatea și depresia, în special în rândul tinerilor. Incapabil să livreze soluții cu adevărat eficiente pentru actuala versiune de Instangram, Facebook a dezvăluit că intenționează să lanseze o platformă alternativă pentru copiii sub 13 ani.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult