Facebook dezactivează anumite funcții Messenger și Instagram

18.12.2020
Facebook dezactivează anumite funcții Messenger și Instagram

Măsura descrisă drept temporară vine ca o reacție la anchetele legislative și litigii îndreptate împotriva Facebook pe teritoriul European și în alte regiuni ale lumii. Multe din spețele deschise sunt deja pierdute, determinând compania americană să acționeze prudent, în sensul aplicării legislației locale privind confidențialitatea.

Astfel, utilizatorii europeni ai platformelor Facebook Messenger și Instagram pot întâlni mesaje de notificare semnalând absența anumitor funcții pe care încearcă să le acceseze. De regulă, este vorba de lucruri neesențiale cum ar fi folosirea de stickere animate, sau inițierea unui sondaj între membrii grupului de chat.

Facebook promite că măsurile luate sunt temporare

Noile reguli prevăzute în Directiva privind confidențialitatea și comunicarea electronică, abreviată în Directiva ePrivacy, limitează ceea ce pot face companiile cu mesajele pe care le trimiteți și cu metadatele atașate acestor mesaje. Regulile se aplică nu companiilor de telecomunicații, ci și serviciilor de mesagerie „over-the-top”, cum este Messenger și Instagram. Însă regulile trasate par să ocolească funcțiile „distractive” ale platformelor de mesagerie, măsurile luate de Facebook părând mai degrabă ciudate.

Spre exemplu, utilizatorii europeni nu mai pot schimba numele unui contact din listă cu o poreclă la alegere, funcționalitatea fiind dezactivată.

Facebook nu oferă lista completă cu funcțiile Messenger / Instagram dezactivate, reprezentanții companiei spunând că aceste detalii nu contează cu adevărat și, oricum, vor fi readuse în curând.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult