WhatsApp oferă acum criptare completă și pentru arhiva de mesaje

15.10.2021
WhatsApp oferă acum criptare completă și pentru arhiva de mesaje

WhatsApp oferea deja criptare completă pentru comunicaţiile făcute prin intermediul aplicaţiei, însă mesajele și atașamentele salvate în cloud puteau fi interceptate la descărcarea pe dispozitivele nou asociate contului de utilizator.

Denumită și criptare end-to-end, tehnologia menită să garanteze confidențialitatea comunicațiilor purtate între utilizatorii WhatsApp este folosită de peste 5 ani, însă doar pentru comunicațiile desfășurate în timp real. În schimb, sarcinile backup pentru duplicarea în cloud a arhivei de mesaje și atașamente salvate în memoria locală a dispozitivului erau inițiate prin conexiuni nesecurizate.

Deși vestea pare cât se poate de bună, în realitate inițiativa anunțată de proprietarul WhatsApp este mai degrabă de fațadă. Din motive neexplicate dar ușor de dedus, Facebook va lăsa dezactivată criptarea în sistem end-to-end pentru sincronizarea cloud a arhivei WhatsApp. Cei care doresc cu tot dinadinsul să beneficieze de securitatea promisă trebuie să bifeze manual opțiunea End-to-end Encrypted Backup, adăugată în meniul Settings, la secțiunea Chats. Însă nu e chiar atât de simplu. Tot manual va trebui să setezi o parolă sau o cheie de criptare cu 64 de caractere, pe care să o memorezi sau să o păstrezi într-un loc sigur. Odată îndeplinite aceste cerințe, nici WhatsApp și nici Google sau Apple nu vor putea accesa arhivele tale de mesaje, fără a furniza cheia de acces creată de tine.

Facebook subliniază că WhatsApp este singurul serviciu de mesagerie cu acoperire globală care oferă un astfel de nivel de securitate la o asemenea scară. Noua funcție pentru criptare end-to-end va fi activată treptat prin actualizarea versiunilor WhatsApp pentru Android și iOS.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult