Facebook oferă suport oficial pentru reţeaua TOR, permiţând utilizatorilor să se conecteze în mod anonim

03.11.2014
Facebook oferă suport oficial pentru reţeaua TOR, permiţând utilizatorilor să se conecteze în mod anonim

Luând o direcţie puţin ciudată pentru o reţea de socializare proiectată din start pentru a colecta cât mai multe informaţii despre utilizatorii săi, Facebook oferă acum suport pentru anonimizarea conexiunilor cu ajutorul reţelei TOR.

După ce anul trecut a activat suportul pentru conexiuni securizate HTTPS pentru toţi vizitatorii care accesează versiunea web, Facebook devine acum şi primul website cu certificare SSL pentru utilizatori din reţeaua TOR.

Pornită în anul 2002 ca un proiect open source gândit să ofere utilizatorilor o cale de a folosi internetul fără să-şi dezvăluie adresa IP, locaţia fizică sau alte date care să permită identificarea dispozitivului folosit, reţeaua TOR pare exact opusul Facebook. Cu toate acestea, administratorii Facebook au decis să ofere suport oficial pentru reţeaua TOR, oferind vizitatorilor o modalitate de a se conecta fără a întâmpina dificultăţi.

Facebook a introdus suport oficial pentru reţeaua TOR, permiţând utilizatorilor să se conecteze în mod anonim

Dacă până acum navigarea pe Facebook folosind reţeaua TOR pentru anonimizarea conexiunii ducea la afişarea incorectă a paginilor sau chiar lipsa de conţinut, blocat de sistemele interne de securitate Facebook care tratau conexiunile primite drept atacuri botnet, de acum această metodă de conectare este recunoscută oficial pentru toţi vizitatorii care folosesc adresa https://facebookcorewwwi.onion/. Teoretic, noua metodă de conectare va permite extinderea reţelei Facebook şi către regiuni unde accesul utilizatorilor la internet este restricţionat sau cenzurat de către guvernele locale (ex. China şi Iran).

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult