Facebook nu va mai scana pozele și clipurile utilizatorilor folosind recunoaștere facială

03.11.2021
Facebook nu va mai scana pozele și clipurile utilizatorilor folosind recunoaștere facială

Facebook promite că va șterge datele biometrice a peste 1 miliard de utilizatori, totodată renunțând la folosirea tehnologiilor de recunoaștere facială în cadrul rețelei de socializare.

Abilitatea de a identifica automat persoanele surprinse în pozele sau videoclipurile încărcate pe rețeaua de socializare stârnește de mulți ani controverse, acesta fiind unul dintre cele mai puternice instrumente prin care Facebook poate urmări fiecare mișcare a utilizatorilor săi, chiar și atunci folosesc conturi diferite (multiple) sau apar în pozele distribuite de alte persoane.

Deși confirmă că mai mult de o treime dintre utilizatorii activi zilnic ai rețelei și-au dat acordul pentru folosirea recunoașterii faciale, Facebook spune că acum va fi nevoită să șteargă semnăturile de recunoaștere colectate pentru mai mult de un miliard de persoane, proces care va fi finalizat până în decembrie. Totuși, cea din urmă afirmație vine în contradicție cu precizarea că utilizatorii vor putea folosi în continuare recunoaștere facială la accesarea anumitor servicii, ar fi recuperarea unui cont, deblocarea unui dispozitiv personal sau împreună cu anumite funcții ale inteligenți pe care-i dezvoltă alături de Ray-Ban. Astfel, rezultă că Facebook va deține și în continuare o bază de date cu semnăturile faciale ale utilizatorilor, chiar dacă nu la fel de extinsă. De altfel, Facebook argumentează că recunoașterea facială poate fi o armă foarte puternică împotriva fraudelor și tentativelor de impersonare a identității.

facebook recunoastere faciala

Vestea că Facebook abandonează folosirea la scară largă a sistemelor de recunoaștere facială vine pe fondul opoziției tot mai ferme din partea ONG-urilor care militează pentru protejarea dreptului la confidențialitate.

Facebook precizează că odată cu retragerea suportului pentru recunoaștere facială vor dispărea și unele funcții utile, cum ar fi cea de auto-etichetare a pozelor nou încărcate.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult