Facebook, Twitter şi Google ar putea dispărea dintr-o ţară cu 197.000.000 de locuitori

03.03.2020
Facebook, Twitter şi Google ar putea dispărea dintr-o ţară cu 197.000.000 de locuitori

China nu este singura regiune dens populată din Asia de unde Facebook, Twitter şi Google riscă să fie excluse pentru îndârjirea cu care se opun îngrădirii libertăţii de exprimare şi în general, reglementărilor impuse de autorităţile locale privind funcţionarea platformelor de social media.

Într-o scrisoare către premierul pakistanez Imran Khan, publicată la începutul acestei luni, Coaliţia pentru Internet din Asia (AIC) a cerut guvernului să revizuiască reglementările existente, obligând platformele de social media care îşi oferă serviciile în Pakistan să-şi deschidă birouri locale în capitala Islamabad şi să pună serverele folosite pentru stocarea informaţiilor la dispoziţia autorităţilor, răspunzând oricăror solicitări pentru prelucrarea conţinutului şi identificarea persoanelor considerate suspecte.

Regulile, aşa cum sunt scrise în prezent, ar face extrem de dificil pentru membrii AIC să-şi pună la dispoziţia utilizatorilor şi a întreprinderilor pakistaneze serviciile lor”, se arată în scrisoare, referindu-se la Regulile de protecţie a cetăţenilor (împotriva daunelor online).

Nerespectarea solicitărilor primite din partea autorităţilor pakistaneze va atrage amenzi grele şi eventuala blocare a serviciilor pe teritoriul ţării.

În tabăra opusă, o coaliţie formată din giganti media Facebook, Google şi Twitter (printre altele) s-a pronunţat deja împotriva noilor reglementări aprobate de guvernul pakistanez, ameninţând cu suspendarea voluntară a serviciilor oferite pe teritoriul ţării dacă legislaţia nu este revizuită, în sensul eliminării prevederilor care încalcă drepturile utilizatorilor la confidenţialitate şi libertatea de exprimare.

Nu suntem împotriva reglementării reţelelor de socializare şi recunoaştem că Pakistanul are deja un cadru legislativ extins care reglementează conţinutul online. Cu toate acestea, aceste reguli nu reuşesc să abordeze probleme cruciale, cum ar fi drepturile recunoscute la nivel internaţional privind exprimarea individuală şi la confidenţialitate „, au declarat oficialii companiilor americane într-o scrisoare trimisă publicaţiei News International.

Potrivit propunerilor trimise spre legiferare, autorităţile vor putea lua măsuri împotriva cetăţenilor pakistanezi găsiţi vinovaţi de ”atacarea instituţiilor statului, acasă şi din străinătate, pe reţelele de socializare”.

Noile legi vor împuternici reprezentanţii autorităţilor să solicite acces la datele conturilor evaluate ca fiind implicate în activităţi suspecte. Totodată, identificarea şi cenzurarea postărilor incomode pe platformele de socializare va putea fi realizată în mod discreţionar, proprietarii platformelor de socializare având la dispoziţie cel mult 15 zile pentru a da curs tuturor solicitărilor primite, în caz contrar riscând amenzi de până la 500 de milioane de rupii pakistaneze (3 milioane de dolari).

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult