Facebook urmăreşte chiar şi utilizatorii care nu folosesc serviciile sale, afirmă un raport de securitate (UPDATE)

Facebook urmăreşte chiar şi utilizatorii care nu folosesc serviciile sale, afirmă un raport de securitate (UPDATE)

UPDATE: Răspunzând criticilor legate de modul în care procesează şi folosesc datele utilizatorilor, administratorii Facebook au explicat că problemele ar fi cauzate de ˝un bug software˝, afectând doar ˝câţiva utilizatori˝.

Nu tocmai satisfăcătoare, explicaţia oferită vine în contradicţie cu analiza amănunţită publicată la începutul acestei luni, reprezentanţii reţelei de socializare părând mai degrabă preocupaţi să minimalizeze gravitatea acuzaţiilor aduse, înlocuind termeni categorici cum ar fi ˝monitorizare˝ cu expresii ambigue, gen ˝impresii web˝. Cât despre acuzaţia cum că Facebook nu cere în mod explicit acordul utilizatorilor pentru colectarea datelor personale, omisiunea este pusă în seama unui bug software care nu ar afecta decât ˝câţiva utilizatori˝ şi oricum va fi remediat în scurt timp.

Potrivit raportului original, activitatea de colectare a datelor este înlesnită cu ajutorul celui mai popular plugin Facebook, responsabil cu fişarea butoanelor Share şi Like, în prezent activ pe mai mult de 13 milioane website-uri din toate domeniile de activitate.


Compania Facebook a fost criticată în dese rânduri pentru modul agresiv în care procesează şi foloseşte datele utilizatorilor înregistraţi. Un raport recent arată însă că nici cei care au evitat să folosească faimoasa reţea de socializare nu scapă de ochiul atent al maşinăriei de marketing Facebook, compania folosind o metodă ocolitoare de urmărire a activităţii online.

Analiza a fost întocmită la cererea autorităţilor belgiene de către o echipă de cercetători din cadrul departamentelor Interdisciplinary Centre for Law and ICT al universităţii Leuven, respectiv Department of Studies on Media, Information and Telecommunication din cadrul universităţii Vrije. La sfârşitul lunii februarie, autorităţile belgiene au publicat un raport preliminar care susţinea că activităţile Facebook ar putea încălca legile europene pentru protecţia datelor utilizatorilor, iar ancheta suplimentară întocmită de către departamentele celor două universităţi belgiene par a confirma acest lucru.

Conform raportului publicat, Facebook foloseşte o metodă ingenioasă de colectare a datelor personale care este implementată în cadrul cunoscutelor butoanelor de interacţiune socială Like şi Share prezente pe multe site-uri. În momentul în care un vizitator ajunge pe una dintre paginile Facebook care nu necesita autentificare, serviciul generează un identificator unic şi un fişier cookie care sunt folosite ulterior pentru crearea unui profil de marketing personalizat.

Acest profil este actualizat ori de câte ori vizitatorul este interceptat prin intermediul butoanelor de partajare Like şi Share, iar dacă persoana în cauză are şi un cont Facebook, profilul va fi asociat cu acesta. Conform raportului, utilizatorul nu trebuie să interacţioneze cu butoanele Facebook de pe site-uri, simpla încărcare a paginii în care acestea sunt încorporate fiind suficientă pentru înregistrarea activităţii.

Conform cercetătorilor, această politică intră în conflict cu legile europene pentru protecţia datelor personale deoarece Facebook nu cere în mod explicit acordul utilizatorilor pentru colectarea acestor tipuri de date şi urmăreşte şi vizitatori care nu interacţionează în nici un fel cu serviciul său. Raportul afirmă că Facebook nu ţine cont nici de serviciul pentru analiză şi control al activităţilor oferit de UE, fişierele cookie şterse fiind înlocuite cu unele noi în scurt timp.

În mod curios, Facebook foloseşte acest mod de profilare si urmărire doar pe teritoriul Uniunii Europene, utilizatorii din Statele Unite şi Canada nefiind afectaţi. În acest moment, activitatea Facebook este analizată de Comisia Europeană pentru a clarifica respectarea normelor europene, iar noul raport are şanse mari să afecteze poziţia americanilor.  

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult