Facebook va solicita utilizatorilor să citească mai întâi știrile la care vor să dea share

11.05.2021
Facebook va solicita utilizatorilor să citească mai întâi știrile la care vor să dea share
Foto: Pixabay

Facebook testează o nouă modalitate de a încuraja informarea corectă, sugerând utilizatorilor să citească mai întâi postările la care vor să dea share.

Noua strategie apare la câteva luni după ce și rețeaua Twitter a luat măsuri similare cu scopul de a reduce propagarea dezinformărilor. Abordarea Facebook este foarte simplă: atunci când un utilizator încearcă să dea share unei știri pe care nu a citit-o, va fi confruntat mai întâi un dialog sugerând accesarea link-ului respectiv, în ideea de a verifica informația respectivă înainte de a o distribui mai departe.

Aceasta nu este prima încercare făcută de Facebook pentru descurajarea propagării de fake news. În 2019, compania a încercat evidențierea postărilor suspecte și chiar combaterea acestora prin includerea de link-uri către surse de știri verificate. Din păcate, pentru o parte dintre utilizatori efectul a fost unul contrar celui sperat de Facebook, confruntarea cu surse alternative de informare venind doar să întărească convingerile acestora în teorii conspiraționiste.

facebook shareCând utilizatorul dă clic pe butonul de partajare, va primi această fereastră pop-up:

Ești pe cale să redistribui acest articol fără să îl deschizi. Partajarea articolelor fără a le citi poate însemna lipsa faptelor cheie.

Ce-i drept, utilizatorul are posibilitatea de a deschide articolul, dar și de a continua cu folosirea opțiunii Share, ignorând recomandările Facebook.

Deocamdată, mesajul apare doar pentru 6% dintre utilizatorii Facebook și doar în aplicația pentru Android. Probabil că în urma etapei de testare, funcționalitatea va fi lansată pentru toți utilizatorii platformei de socializare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult