FBI a pus în circulație o falsă aplicație de mesagerie criptată, prinzând în capcană numeroase organizații criminale

09.06.2021
FBI a pus în circulație o falsă aplicație de mesagerie criptată, prinzând în capcană numeroase organizații criminale

Apelând la așa numiți criminal influencers, activi pe site-uri și platforme obscure urmărite de potențiali infractori, FBI a reușit să pună în buzunarele acestora sute de telefoane echipate cu o aplicație de mesagerie criptată, aflată sub controlul agenției americane de investigații.

Fără a bănui nimic, infractori și organizații criminale din mai multe regiuni ale lunii au divulgat timp de luni bune informații esențiale despre operațiunile desfășurate.

Spre exemplu, agenții FBI au aflat din conversațiile interceptate unele dintre modalitățile mai creative prin care traficanții de droguri din străinătate își mută „marfa” dintr-o locație în alta, cum ar fi plasarea drogurilor în cutii de banane, ananas scobit și conserve de pește sigilate.

FBI a declarat că informatorii au furnizat organizațiilor criminale suspectate din întreaga lume 12.000 de dispozitive echipate cu aplicația de mesagerie controlată de FBI, care se numește ANOM. Operațiunea numită Trojan Shield a oferit forțelor de ordine posibilitatea de a observa din interior modul de funcționare al organizațiilor internaționale de trafic de droguri și arme de foc.

Printre dovezile depuse la dosar pe baza aplicației de mesagerie criptată se află inclusiv exemple de „conversații criminale” examinate de FBI. Documentele instanței citează două persoane identificate cu pseudonimul Ironman și Real G, care au folosit aplicația ANOM în mai 2020 pentru a discuta despre modul în care ar transporta droguri între Columbia și Hong Kong. Ironman i-a spus lui Real G că nu există un oficial corupt în portul din Hong Kong care să ascundă o eventuală livrare și a întrebat cum va fi expediată cocaina. Ca răspuns, Real G a trimis o fotografie cu pachete de cocaină suspectată și a spus că va fi expediată în lăzi de banane.

Însă documentația depusă la tribunal acoperă multe alte operațiuni. Spre exemplu, în octombrie 2020, o organizație a intermediat transportul cocainei din Ecuador în Belgia într-un container de transport ascuns printre cutii de ton. Agenții americani care au lucrat la Bruxelles au percheziționat containerul alături de poliția locală și au găsit în interior 613 kilograme de cocaină, iar alte 1.523 kilograme de droguri au fost găsite într-un container diferit îndreptat spre portul Anvers, conform documentelor.

mesagerie criptată

În aprilie 2021, FBI a aflat că o organizație criminală plănuia să trimită cocaină din Ecuador în Spania folosind un container plin cu pește refrigerat, conform documentelor. Oamenii legii din Spania au percheziționat containerul când a ajuns în portul Algeciras și au găsit 1.401 kilograme de cocaină. O lună mai târziu, FBI și forțele de ordine din Spania au interceptat un transport către același port și au găsit 1.595 de kilograme de cocaină umplute în ananas scobit, conform documentelor.

„Convorbirile detaliate mai sus sunt un mic eșantion din cele peste 20 de milioane de mesaje pe care FBI le-a analizat cu privire la utilizatorii criminali ai Anom”, precizează FBI.

Printre locațiile vizitate de agenții FBI s-ar număra și sediul din Mountain View, California, însă nu pentru că angajații Google ar fi făcut ceva ilega. „Din aceste mesaje, reiese că au fost trimise peste 450.000 de fotografii care detaliază conversațiile de pe alte platforme criptate care discutau activități infracționale, tranzacții cu criptomonede, contrabandă în numerar în masă, corupție în forțele de ordine și informații de autoidentificare.” Aceste comunicări includeau presupuse „comploturi de ucidere, trafic de droguri în masă și distribuție de arme”, a declarat poliția australiană într-un anunț marți .

Informațiile culese din aplicația de mesagerie criptată au condus în cele din urmă la arestarea a 800 de persoane în Australia și în întreaga Europă, potrivit FBI și Europol. În plus față de droguri, forțele de ordine au confiscat 55 de vehicule de lux și peste 48 de milioane de dolari în diferite valute ca parte a operațiunii, a declarat Europol în comunicatul său.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult