FBI dă alarma, anunţând noi forme de malware pentru Android

16.10.2012
FBI dă alarma, anunţând noi forme de malware pentru Android

Veştile sosite din partea FBI, prin intermediul diviziei Internet Crime Complaint Center (IC3), avertizează posesorii de telefoane inteligente bazate pe sistemul Android de apariţia unor noi forme de malware cei iau ca ţintă această categorie de dispozitive.

FBI dă alarma, anunţând noi forme de malware pentru Android

Potrivit IC3 – organizaţia responsabilă de investigarea plângerilor legate de activităţi criminale în mediul online, “Loozon” şi “FinFisher” sunt cele mai recente versiuni cunoscute ale acestor forme de malware, fiecare având un mod de operare uşor diferit.

Una din strategiile folosite pentru atragerea victimelor presupune afişarea unui mesaj în care posesorul telefonului este momit cu o oferă de lucru ce presupune munca de acasă, contra unui salariu consistent, oferit în schimbul trimiterii de mesaje email. Mesajul conţine şi un link ce duce către un website infectat cu virusul Loozon, utilizatorul fiind îndrumat să dea click pe acel link pentru mai multe informaţii despre job-ul oferit. Odată ce s-a produs infectarea, aplicaţia malware sustrage toate informaţiile salvate în agenda de contacte, împreună cu numărul telefonului infectat.

FinFisher este o formă de spyware ce poate lua controlul asupra anumitor componente ale telefonului mobil, astfel că odată produsă infectarea dispozitivul poate fi controlat şi monitorizat de la distanţă, indiferent de locaţia victimei. Infectarea cu malware-ul FinFisher se poate produce atunci când utilizatorul accesează cu browser-ul web un website sau link infectat, sau deschide un mesaj text deghizat în forma unui update Android.

IC3 oferă câteva recomandări pentru protejarea telefoanelor mobile, cum ar fi activarea funcţiei de criptare a telefonului pentru protejarea datelor personale în cazul pierderii sau furtul acestuia, instalarea de software antivirus pentru smartphone, configurarea unei parole de acces şi evitarea folosirii reţelelor wireless publice cu care nu suntem bine familiarizaţi.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult