Firefox pentru Android va accepta în curând și extensii, precum Adblock

17.08.2023
Firefox pentru Android va accepta în curând și extensii, precum Adblock

Circulă de ceva timp veștile cum că Google va bloca în viitorul apropiat extensiile Adblock pentru Chrome, deschizând oportunități de neratat pentru Firefox și alte browsere web alternative.

Mozilla promite să aducă suportul pentru extensii și în versiunea Firefox pentru Android, îmbunătățirea așteptată înainte de finalul anului în curs eliminând, probabil, cea mai importantă limitare față de versiunea pentru PC.

Deși, nu fără pericole, posibilitatea de a aplica tot felul de extensii versiunii Chrome pentru PC deschide posibilități aproape nelimitate, începând cu blocarea reclamelor nedorite (inclusiv cele servite chiar de Google) și până la adăugarea de funcționalități la limita legalității, cum ar fi download de poze și clipuri video din paginile personale ale utilizatorilor Instagram, Facebook, TikTok, etc. Deloc surprinzător, astfel de extensii foarte căutate sunt adesea marcate de Google drept „cărăuși” pentru aplicații malware, sau pur și simplu pentru încălcări ale regulilor de postare în Chrome Web Store. Putem presupune și că viitoarele extensii Firefox pentru Android vor fi ca un magnet pentru autorii malware, mai ales dacă browser-ul Mozilla va fi primul care oferă această capabilitate.

Cert este că posibilitatea adăugării de extensii poate face mult mai plăcută experiența de navigare web, fie prin simpla reducere a numărului de reclame, sau adăugarea unei funcționalități mai puțin comune, dar folositoare pentru tine în mod special.

Totuși, promisiunea făcută de Mozilla ridică unele semne de întrebare. Concepute pentru PC, majoritatea extensiilor Chrome/Firefox probabil că vor necesita unele adaptări pentru a funcționa pe mobil. Totodată, pericolul ca adăugarea prea multor extensii să suprasolicite procesorul/memoria unui smartphone este mult mai mare decât în cazul unui PC/laptop, rămânând de văzut cum va adresa Mozilla această potențială problemă/

Între timp, versiunea Firefox pentru Android cu suport pentru extensii poate fi accesată deja prin canalul de testarea nightly builds, fiind adresată mai degrabă dezvoltatorilor de extensii care vor să-și testeze creațiile înaintea debutului oficial.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult