Dezvoltatorul Firefox anunță trustworthy AI, o inițiativă open-source pentru folosirea responsabilă a tehnologiilor AI

22.03.2023
Dezvoltatorul Firefox anunță trustworthy AI, o inițiativă open-source pentru folosirea responsabilă a tehnologiilor AI

Încă angajat în cursa pentru reconfirmarea relevanței în fața Google Chrome și Microsoft Edge, Mozilla se îndepărtează momentan de produsul principal, Firefox, încercând să umple o nișă ce pare subiect-tabu pe segmentul AI.

Deși există de mulți ani, tehnologiile AI au atins notorietatea abia odată cu lansarea Chat GPT, dând startul unei curse contra-cronometru pentru lansarea de produse competitoare, cu sau fără o fundație solidă pe partea tehnologiilor folosite. Numit Mozilla.ai, noua companie emergentă vizează crearea unei platforme bazată pe încredere, anticipând probabil în mod corect că după actuala etapă de euforie, focusul industriei se va muta către o versiuni standardizate și atent controlate ale platformelor de inteligență artificială, cu rezultate mai puțin impredictibile și mai dificil de manipulat pentru facilitatea unor interese obscure.

„Pregătim fundamentele trustworthy AI  de aproape cinci ani, am simțit în mod constant un amestec de entuziasm și anxietate”, declară Mark Surman, președintele executiv al Mozilla și șeful Mozilla.ai. „Ultima lună sau două de anunțuri venite din industria de tehnologie nu  au reprezenta o surpriză pentru noi. La orizont se prefigurează o nouă tehnologie cu adevărat interesantă – noi instrumente care au provocat artiști, fondatori… tot felul de oameni să facă lucruri noi. Anxietatea apare atunci când realizezi că aproape nimeni nu in în considerare limite pentru aceste tehnologii”.

Surman se referea la anunțurile frecvente din ultimele luni, privind introducerea de noi modele AI care, deși sunt impresionante în capacitățile lor, au implicații îngrijorătoare în lumea reală. La lansare, ChatGPT a putut fi solicitat pentru crearea de malware, găsirea de vulnerabilități în codul sursă al aplicațiilor și chiar deturnat pentru crearea de site-uri web pentru activități de tip phishing, copiind în mod credibil site-urile a căror funcționalitate o imitau. Mai departe, inteligența artificială text-to-image, precum DALL-E, a fost integrată deja cu motorul de căutare Bing, rămânând de văzut care sunt consecințele pe termen lung.

Finanțat printr-o investiție de 30 de milioane de dolari din partea Fundației Mozilla, Mozilla.ai este o subsidiară a Fundației Mozilla – la fel ca Mozilla Corporation (organizația responsabilă pentru dezvoltarea Firefox) și Mozilla Ventures. Directorul său general este Moez Draief, care anterior a fost om de știință șef la laboratorul Huawei Noah’s Ark AI și om de știință global la compania de consultanță Capgemini.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult