Folosirea excesivă a smartphone-ului, posibilă cauză pentru declinul mental accelerat observat la tinerii între 18 și 24 de ani

16.05.2022
Folosirea excesivă a smartphone-ului, posibilă cauză pentru declinul mental accelerat observat la tinerii între 18 și 24 de ani

O cercetare publicată de Sapien Labs arată că folosirea excesivă asmartphone ului este cauză probabilă pentru declinul mental observat la tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani.

Printre argumentele aduse de studiul independent este și faptul că, înaintea de era internetului tinerii ari fi cumulat în medie între 15000 și 25000 ore de interacțiune socială cu prietenii sau familia, doar până la vârsta de 18 ani. Însă în noua realitate marcată de distanțare socială și folosire cvasi-permanentă a dispozitivelor conectate la internet, experiența total cumulată s-a redus la doar 1500-5000 de ore. Însă consecințele se manifestă cu efect întârziat, abia între vârsta de 18-24 de ani.

Cimentând efectele pe termen lung asupra psihicului uman, tinerii care au „crescut” cu smartphone-ul în mână tind să devină permanent dependenți de acesta, încercând fără succes să compenseze inabilitatea pentru interacțiune socială normală.

Potrivit studiului, tinerii care și-au petrecut cea mai mare parte a adolescenței „conectați” la gadgeturi smart rămân în cele din urmă inapți pe plan social și cu deficite majore pe partea unor aptitudini esențiale, cum ar capacitatea de a recunoaște expresiile faciale ale persoanelor cu care interacționează în viața reală, inabilitate de a manifesta și recunoaște limbajul corporal, inadecvare în situațiile care presupun atingere fizică și recunoaștere/manifestarea unui răspuns emoțional potrivit situației. Un alt punct nevralgic este inabilitatea de a gestiona și rezolva situații de conflict, experiențele ducând adesea fie către reacții violente, până la detașare socială și tendințe de suicid.

Datele colectate din 34 de țări arată că sănătatea mentală în rândul tinerilor s-a degradat încă dinainte de apariția măsurilor de pandemie și distanțare socială, fiind doar amplificate de acestea. Astfel, declinul a fost sesizat încă din anul 2010, pe măsură de smartphone-ul a devenit tot mai prezent în viața cotidiană.

Printre simptomele de dependență sau alte probleme psihice induse de folosirea excesivă a smartphone-ului s-ar putea număra:

  • Gânduri obsesive, ciudate sau nedorite
  • Nemulțumiri față de imaginea de sine, stima de sine și încrederea în sine
  • Senzația de a fi detașat de realitate
  • Relațiile deficitare cu alte persoane
  • Gândurile de sinucidere
  • Frică și anxietate
  • Sentimente de tristețe inexplicabilă, suferință sau deznădejde

Potrivit datelor colectate, tinerii petrec în medie între 7 și 10 ore online, rămânând cu foarte puțin timp pentru implicare și interacțiune socială.

Presupunând că aceștia realizează că au o problemă și au și motivația să o confrunte, utilizatorii de smartphone-uri sunt încurajați să folosească funcți precum Screen Time (pe iOS) sau Digital Wellbeing (pe Android) pentru limitarea timpului de folosire a smartphone-ului. Totuși, deși sunt prezentate în formă grafică, datele de utilizare și recomandările pentru căutarea altor activități se lovesc totuși de voința persoanei vizate de a acționa corespunzător.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult