Fondatorul Wikipedia vinde la licitație prima pagină a site-ului sub formă de NFT

05.12.2021
Fondatorul Wikipedia vinde la licitație prima pagină a site-ului sub formă de NFT

După vânzarea primului Tweet din istorie, publicat chiar de fondatorul și fostul CEO al companiei, Jack Dorsey, alte figuri importante din istoria internetului încep să își vândă creațiile sub formă de NFT (non fungible token). Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, scoate la licitație prin intermediul casei Christie’s prima sa modificare a unui articol de pe enciclopedia online, pe care a înființat-o în 2001.

Banii din vânzarea paginii de Wikipedia vor fi folosiți în scopuri caritabile și pentru WT.social

Wikipedia este o sursă de informație gratuită, susținută din donații, însă majoritatea conținutului de pe platformă este adăugat de către utilizatori obișnuiți. Unul dintre primii care au introdus conținut pe Wikipedia a fost chiar Jimmy Wales, fondatorul site-ului, iar acum, acesta scoate la vânzare prima modificare a site-ului.

Practic, cel care cumpără NFT-ul legat de acest eveniment, va primi și o versiune foarte veche a site-ului:

„Ceea ce vedeți afișat este felul în care arăta Wilkipedia la momentul în care am instalat software-ul.”, spune Wales.

wikipedia

De altfel, pagina respectivă va fi disponibilă public, iar oricine va putea edita articolele disponibile fără limitări. După cinci minute, modificările vor fi șterse, iar pagina va fi resetată la starea inițială.

Cel care cumpără NFT-ul va primi acces de administrator la respectiva pagină și va putea să modifice fereastra de resetare a paginii, sau poate să oprească editarea și chiar să închidă pagina dacă își dorește să facă asta.

Licitația a început pe 3 decembrie și ține până pe 15 decembrie. Toate veniturile din această vânzare de NFT se duc către cauze caritabile și către WT.social, rețeaua de socializarea a lui Jimmy Wales, fondată în 2019. WT.social este o rețea de socializare cu un model de business cu plată, care permite utilizatorilor să se înscrie gratuit, însă aceștia pot cumpăra un abonament lunar pentru a susține platforma. Rețeaua nu afișează reclame și nu folosește un algoritm pentru a afișa conținut relevant către utilizatori.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult