Foxconn înlocuieşte echipele de muncitori cu roboţi

Foxconn înlocuieşte echipele de muncitori cu roboţi

Foxconn, unul dintre cei mai mari producători de electronice din China (produce, printre altele, iPhone-ul), a găsit o modalitate controversată pentru a scăpa de problemele create de angajaţii nemulţumiţi de condiţiile de muncă dificile şi salariile prea mici, înlocuindu-i cu altfel de specialişti, care nu protestează, nu fac greve şi pot munci 24 ore pe zi fără să obosească sau să ceară plata de ore suplimentare.

Foxconn înlocuieşte echipele de muncitori cu roboţi

Decizia a fost luată în încercarea de a peticii imaginea companiei pe plan internaţional, grav afectată de criticile primite pentru condiţiile foarte dificile de muncă, cu salarii prea mici şi depăşiri sistematice ale programului normal de lucru, ce au dus la o adevărată avalanşă de sinucideri în rândurile angajaţilor. Spre exemplu, până ca aceste evenimente să fie mediatizate pe plan internaţional, salariul mediu al unui angajat Foxconn nu depăşea 130 dolari, sumă ce nu putea asigura nici măcar nivelul minim de trai. Pentru a-şi ridica veniturile, angajaţii erau încurajaţi să participe la adevărate maratoane de ore suplimentare, muncind până la epuizare pentru rotunjirea veniturilor.

Conducerea Foxconn a decis montarea de plase de protecţie între clădirile ce găzduiesc muncitori, menite să descurajeze tentativele de sinucideri

După majorarea salariilor cu 25% şi montarea de plase de protecţie între clădirile ce găzduiesc muncitori, menite să descurajeze tentativele de sinucidere, conducerea Foxconn a găsit o rezolvare cu efecte imediate: concedierea unei părţi din forţa de muncă şi înlocuirea acesteia cu roboţi computerizaţi, capabil să execute mai eficient şi cu costuri mai mici operaţiunile repetitive îndeplinite până acum de angajaţi.

Terry Gou, fondator şi director al companiei, a comunicat această decizie muncitorilor încă din luna iulie 2011, spunând că mişcarea va permite creşterea eficienţei liniilor de producţie, reducând totodată costurile în creştere asociate procesului de manufacturare, banii economisiţi urmând să fie direcţionaţi pentru creşterea salariilor angajaţilor rămaşi.

Foxconn este unul dintre cei mai mari producători hardware din lume

Primul lot de 10.000 roboţi, porecliţi Foxbots, au ajuns deja în una din fabricile Foxconn, iar alţi 20.000 urmează să fie instalaţi până la sfârşitul anului. Costul de producţie pentru un singur robot este de 20.000 – 25.000 dolari – cam de trei ori salariul mediu al unui angajat Foxconn. Deşi investiţia iniţială pare mare, abilitatea roboţilor de funcţiona fără pauze şi mereu la randament optim va duce la amortizarea rapidă a costurilor.

Foxconn, un fabricant ce lucrează pentru companii celebre ca Apple, Dell, Hewlett-Packard şi Sony, are în subordine un număr uriaş de angajaţi, estimat pentru fabricile din China la aproximativ 1.2 milioane de muncitori.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult