Gmail primeşte interfaţă nouă şi funcţionalitate extinsă

25.04.2018
Gmail primeşte interfaţă nouă şi funcţionalitate extinsă

Google aduce o revizie importantă serviciului Gmail, confirmând zvonurile circulate la începutul acestei luni.

Alături de cosmetizări aduse la nivel vizual, Gmail primeşte şi funcţii noi, cum ar fi un mod „confidenţial” pentru trimiterea de mesaje care pot fi citite doar de către persoana căruia îi sunt adresate, funcţie „snooze” pentru arhivarea temporară a mesajelor, sistem de autentificare în doi paşi şi mod de utilizare offline.

Confidential mode

Gândit pentru mesaje cu termen de valabilitate limitat, opţiunea „confidenţial mode” va permite utilizatorilor să aleagă o durată de timp după care mesajul trimis să nu mai poată fi citit, printat sau redirecţionat unei alte adrese email. Alternativ, utilizatorii Gmail vor putea seta o parolă, care să fie cerută destinatarului atunci când se încearcă accesarea mesajului. Parola poate fi trimisă separat prin mesaje SMS, sau comunicată destinatarului prin alte mijloace.

Integrated rights management (IRM)

Adresat utilizatorilor din mediul business, noul set de facilităţi permite setarea de permisiuni pentru mesajele trimise. Spre exemplu, putem interzice redirecţionarea mesajelor către alte adrese email, copierea textului (funcţia copy/paste) şi printarea mesajului.

Tehnologie de autentificare în 2 paşi (2FA)

Aplicabil la nivel de mesaj, tehnologia 2FA condiţionează accesarea email-ului trimis de furnizarea unui cod de autentificare recepţionat separat (ex. prin mesaj SMS), împiedicând citirea acestuia de către alte persoane decât cea căruia îi este adresat.

Email snoozing

Destul de comun la aplicaţiile pentru gestionarea conturilor email, snooze pune la dispoziţie dintr-un singur meniu opţiuni ca arhivarea/ştergerea mesajului email, marcarea acestuia drept citit, sau ascunderea sa temporară (snooze for later).

Nudging of emails

Funcţia nudge este utilă pentru mesajele care nu necesită un răspuns urgent, dar nici nu am vrea să uităm cu totul de ele. Interesant este reamintirea mesajelor este decisă în mod automat, Gmail analizând anumiţi indicatori cum ar fi adresa de la care a fost recepţionat mesajul respectiv şi conţinutul acestuia.

Utilizatorii Gmail care obişnuiesc să călătorească în locaţii fără acces permanent la internet ar putea să aprecieze suportul îmbunătăţit pentru utilizare offline.

O altă facilitate binevenită este posibilitatea de a descărca documentele incluse în ataşament direct din Inbox, fără să accesăm mesajul primit pentru citire.

Vizând mesajele de tip newsletter, opţiunea Unsubscribe va fi de acum afişată într-un mod clar vizibil, oferind utilizatorilor posibilitatea să renunţe la abonările care nu mai prezintă interes.

Alte îmbunătăţiri au fost aduse la partea de securitate, Gmail folosind acum tehnologii de inteligenţă artificială pentru detecta mesaje înşelătoare, care ar putea atrage utilizatorii în atacuri de tip phishing.

În ce priveşte aspectul vizual, poate cea mai importantă adiţie este panoul lateral retractabil, cu acces la servicii cum ar fi Google Calendar, Google Keep şi noua aplicaţie Google Tasks, lansată astăzi în versiune pentru iOS şi Android.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult