Google a eliminat în anul 2017 peste 700.000 de aplicaţii din magazinul Google Play, cu 60% mai multe decât în anul anterior

31.01.2018
Google a eliminat în anul 2017 peste 700.000 de aplicaţii din magazinul Google Play, cu 60% mai multe decât în anul anterior

Deşi apar cu regularitate, incidentele în care dezvoltatorii software reuşesc să păcălească filtrele de securitate menite să oprească accesul aplicaţiilor infectate în Play Store sunt totuşi rare, dacă ne raportăm la numărul total de aplicaţii pe care Google le elimină înainte de a infecta dispozitivele utilizatorilor.

Potrivit statisticilor oficiale publicate de Google, numărul aplicaţiilor care nu respectă standardele de calitate impuse de companie a crescut cu 70% în 2017, comparat anului anterior. Însă informaţia reflectă în egală măsură şi o îmbunătăţire a eficienţei filtrelor de detecţie, care au permis nu doar eliminarea mai multor aplicaţii infectate, ci şi scurtarea duratei de timp în care acestea sunt vizibile în Play Store. Potrivit Google, 99% dintre aplicaţiile infectate au fost blocate fără ca nimeni să apuce să le instaleze.

În mod cert, verificarea şi eliminarea a 700.000 aplicaţii din magazinul Google Play nu ar fi posibilă fără ajutorul unor filtre automate sofisticate, asistate cu cele mai noi tehnologii de inteligenţă artificială.

Din totalul aplicaţiilor eliminate, mai mult de 250.000 au fost falsuri realizate după alte aplicaţii populare, cu scopul de a păcăli utilizatorii şi facilita furtul de informaţii sensibile. Alte „zeci de mii” de aplicaţii au fost eliminate pentru distribuirea de conţinut nepotrivit (pornografie, acte de violenţă extremă, incitare la ură şi alte activităţi ilegale). Pe lista aplicaţiilor „potenţial dăunătoare” marcate pentru eliminare mai intră şi cele care trimit mesaje SMS la numere cu suprataxă, facilitează atacuri de tip phishing sau prezintă un comportament similar formelor de malware şi troieni.

Tehnologiile de inteligenţă artificială au avut un rol important şi în raportarea aplicaţiilor de proastă calitate sau dezvoltatori rău intenţionaţi, prin contribuţia utilizatorilor obişnuiţi care lasă impresii în paginile aplicaţiilor din Play Store.

Filtrele interne de verificare a aplicaţiilor au fost suplimentate anul trecut şi cu o funcţie de scanare a aplicaţiilor deja instalate, accesibilă chiar din aplicaţia Google Play. Rolul acesteia este de a oferi un remediu pentru situaţiile nedorite în care o aplicaţie infectată reuşeşte să eludeze temporar filtrele Google, ajungând la utilizatori.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult