Google adaugă noi unelte pentru combaterea impostorilor YouTube

01.07.2022
Google adaugă noi unelte pentru combaterea impostorilor YouTube

Mai ales pentru vedetele YouTube, problema impostorilor care le folosesc identitatea pentru atragerea fanilor în scheme de tip phishing și alte înșelătorii a căpătat atât de mare amploare încât amenință reputația platformei administrată de Google.

Fără mijloace concrete pentru combaterea acestor practicii, proprietarii de canale YouTube cu foarte mulți urmăritori nu pot decât să reamintească fanilor cu ocazia fiecărei sesiuni Live Stream sau clip nou publicat, să nu răspundă la niciun mesaj sau solicitare suspectă, chiar dacă aceasta pare să provină direct de la vedeta lor preferată. Nu a fost de ajutor nici faptul că Google permite înregistrarea de nou canale YouTube cu aproape orice nume, chiar și inserând caractere nestandard care, la o observație sumară ar trece complet neobservate pentru utilizatorii YouTube care nu au fost instruiți în mod expres pentru depistarea acestor practici.

Spre exemplu, caractere precum “¢” în loc de “C”, sau “¥” în locu de “Y” pot fi folosite pentru a înregistra canale YouTube cu nume aparent identic celui atribuit unui YouTuber celebru. Mai departe, persoana aflată la butoane nu trebuie decât să se aboneze la canalul YouTube autentic și să comenteze în fluxul discuției purtată pe Live Stream, lăsând solicitări menite să atragă în capcană fanii respectivei vedete. Schema funcționează cel mai bine în cadrul sesiunilor Live cu număr foarte mare de urmăritori, avalanșa de mesaje făcând aproape imposibilă moderarea eficientă a comentariilor și sesizarea problemei. Practic, este de ajuns ca unul sau câțiva creduli să dea click pe un link de phishing pentru ca escrocii aflați la celălalt capăt să aibă de lucru. Spre exemplu, impersonând autorul canalului pentru a solicita plăți pentru diverse servicii fictive, sustragerea datelor cardului bancar sau infiltrarea de aplicați ransomware pe dispozitivul victimei.

Promițând să adreseze mai bine această problemă, Google anunță că deschide accesul la setarea “Stricter comment moderation” pentru toți posesorii de canale YouTube. Odată bifată, comentariile care includ caractere suspecte, fraze sau cuvinte nedorite, precum și link-uri, vor fi ascunse automat din fluxul discuției. O altă problemă adresată este folosirea caracterelor nestandard la înregistrarea canalelor YouTube, acestea nemaifiind permise de acum înainte.

Totodată, administratorii YouTube oferă și câteva sugestii utilizatorilor, pentru depistarea și evitarea capcanelor. Spre exemplu, utilizatorii sunt încurajați să citească mai atent numele canalului la care se abonează și să verifice dacă acesta chiar are colecția de clipuri video și numărul de urmăritori așteptați de la o vedetă YouTube de calibrul respectiv.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult