Google adaugă setare pentru ştergerea automată a datelor colectate la secţiunea Location History

02.05.2019
Google adaugă setare pentru ştergerea automată a datelor colectate la secţiunea Location History

Nu este un secret pentru nimeni faptul că Google colectează în mod permanent informaţii despre utilizatorii serviciilor sale, folosite apoi pentru alcătuirea unui istoric detaliat cu toate locaţiile vizitate de-a lungul timpului, preferinţe la cumpărături şi domenii de interes. Până acum, singura consolare oferită celor nemulţumiţi de aceste practici a fost accesul parţial oferit la datele colectate, compilate într-un istoric uşor de parcurs, numit sugestiv Location History. Deşi existentă, opţiunea pentru ştergerea informaţiilor colectate funcţionează ca setare pur opţională, trecând astfel neobservată pentru vasta majoritate a utilizatorilor.

Chiar dacă între timp a fost devansat de Facebook, în rolul companiei de tehnologie considerată cel mai puţin de încredere, Google face un pas pe direcţia stingerii controverselor şi evitarea unor posibile acţiuni în instanţă, introducând o setare care face posibilă ştergerea automată a datelor colectate la secţiunea Location History, fără ca această funcţie să fie dezactivată permanent.

Printre datele vizate se numără locaţiile vizitate de-a lungul timpului, ilustrate grafic pe Google Maps împreună cu orice postări sau poze realizate în locaţia respectivă, activitatea web şi aplicaţiile folosite.

Bine ascunsă în setările contului Google, opţiunea care permite golirea istoricului Location History rămâne setată în modul Manual, însemnând că toate datele tale rămân pe serverele Google până când alegi să le ştergi. Însă odată ajuns acolo, vei putea opta şi pentru „curăţenie” periodică la fiecare 3 luni sau 18 luni.

Desigur, Google preferă mai degrabă să nu ştergi niciodată datele pe care le-a colectat despre tine, ademenindu-te cu promisiunea unei experienţe personalizată de folosire a serviciilor sale şi reclame care-ţi reflectă mai îndeaproape interesele de moment.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult