Google Chrome, Google şi-a tras browser Web

02.09.2008
Google Chrome, Google şi-a tras browser Web

Ceea ce se zvonea de câţiva ani se dovedeşte în cele din urmă real: Google a lucrat în secret la un browser Web pe care îl va lansa oficial chiar azi. Google Chrome se numeşte browser-ul dezvoltat de gigantul american.

Internet Explorer, Firefox şi Opera au un nou concurent serios iar programatorii o noua bătaie de cap. Google Chrome este punctul de vedere al celor de la Google în ceea ce priveşte navigarea pe Internet. Ei ar trebui să ştie foarte bine cum şi ce de este nevoie în domeniu. La urma urmelor, Google este regele Internetului.

Google Chrome

Pretextul este simplu, cum a declarat şi Sundar Pichai, responsabilul cu dezvoltarea acestui proiect: niciunul din browserele actuale nu este suficient de bun în a profita de avantajele oferite de aplicaţiile Web moderne şi că dezvoltarea acestora este ţinută în loc de limitările browserelor actuale. Aşa că Google a hotărât să vină cu propriul browser Web.

Google Chrome are la bază WebKit, motorul de randare dezvoltat de Apple pentru Safari şi include Google Gears (tehnologie Open Source folosită pentru rularea offline a serviciilor Web) şi un engine propriu de JavaScript, numit V8. Lansarea oficială (a se citi disponibilitatea pentru download) se va produce astăzi mai târziu sau mâine. Se ştie însă deja că Google Chrome va rula într-un proces separat fiecare tab deschis. Dacă un anumit site se va bloca, va trage după el doar tab-ul respectiv nu întregul browser. Această strategie ar putea avea un efect negativ asupra consumului de resurse, dar rămâne de văzut în practică.

Google Chrome

Motivul principal pentru care Google îşi complică existenţa un browser Web propriu nu e greu de ghicit. Prin Google Chrome, gigantul american vrea să-şi promoveze propriile aplicaţii Web. Aşa cum Microsoft şi-a legat Internet Explorer-ul de Windows, aşa vrea Google să-şi integreze propriile servicii online într-un browser care, eventual, să câştige şi o bună cotă de piaţă.

Vom reveni cu un review detaliat despre Google Chrome după ce acesta va fi disponibil pentru download şi îl vom testa.

Google Chrome

Urmărește Go4IT.ro pe Google News