Google Drive impune o nouă limită, care poate fi atinsă înainte de a ocupa spațiul de stocare disponibil

05.04.2023
Google Drive impune o nouă limită, care poate fi atinsă înainte de a ocupa spațiul de stocare disponibil

UPDATE 5.04.2023: În urma plângerilor utilizatorilor, Google a anunțat că va elimina această nouă limită. Utilizatorii și afacerile care folosesc Google Drive vor putea crea peste 5 milioane de fișiere per cont. Compania a promis pe contul de Twitter al Google Drive că va anunța astfel de schimbări în avans, pentru ca utilizatorii să știe de existența lor și pentru a putea lua măsuri înainte ca ele să intre în vigoare.

Articolul original: Google Drive este cel mai popular serviciu de stocare în cloud din lume, fiind folosit de cam oricine are un smartphone cu Android sau un e-mail pe Gmail. Limitele de stocare sunt destul de clare, Google oferind de la 15 GB de stocare gratuit, până la 2 TB contra cost. Se pare însă că există și o altă limită, „ascunsă”, care a fost introdusă de curând și de care câțiva utilizatori deja s-au lovit. Aceștia nu mai pot stoca fișiere noi în Google Drive, chiar dacă nu au atins încă limita maximă de spațiu ocupat.

Câțiva utilizatori au descoperit o nouă limită în Google Drive

Google a introdus de curând o nouă limită pentru Google Drive, pe care nu o menționează pe pagina de abonare la serviciu. Indiferent dacă ai planul cu 15 GB, 100, 200 GB sau chiar 2TB, Google impune acum o limită de număr de fișiere. Astfel, dacă depășești numărul de 5 milioane de fișiere independente stocate pe un singur cont de Google Drive, fișierele pe care le stochezi sunt automat puse în modul Read-Only și ești încurajat să ștergi o parte dintre fișierele pe care le ai deja pe serviciu pentru a putea stoca altele noi. Această limită este așa-numita „limită de creație”.

Unii utilizatori, care aveau mai multe fișiere dinaintea introducerii acestei limite, s-au trezit peste noapte că nu mai pot stoca noi fișiere în Google Drive și că ar trebui să șteargă din fișierele deja existente. Un utilizator spune că avea peste 7 milioane de fișiere. Singura soluție este „ștergerea” acestora prin trimiterea în Trash și apoi ștergerea permanentă și din coșul de gunoi.

Această limită nu ar fi o problemă dacă Google ar fi anunțat limitele înainte și nu le-ar fi introdus de pe o zi pe alta. Nu există documentație despre o limită clară de fișiere. Ce există este o limită pentru numărul de fișiere are pot fi partajate cu alte conturi, care este stabilită la 400.000. De altfel, nici alte servicii similare nu specifică limite de fișiere stocate. Dropbox, de exemplu, are o limită de fișiere care pot fi sincronizate cu un computer: 300.000.

Conform declarațiilor Google, noua limită a fost introdusă pentru a preveni utilizarea sistemelor sale într-un mod care ar putea afecta securitatea și stabilitatea lor. De asemenea, numărul de utilizatori afectați este extrem de mic, iar fișierele care sunt adăugate de pe alte „drive-uri”, nu sunt contorizate către numărul total de fișiere, ci doar cele pe care le urci manual pe contul de Google Drive propriu.

sursa: ArsTechnica

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult