Google este interesată să investească în proiectul reţelei de sateliţi SpaceX

20.01.2015
Google este interesată să investească în proiectul reţelei de sateliţi SpaceX

Update: după 24 de ore, SpaceX şi Google au confirmat investiţia. Google şi fondul de investiţii Fidelity vor investi un miliard de dolari, alăturându-se astfel unui grup de alţi investitori care deţin în prezent mai puţin de 10 procente din întreaga companie SpaceX.


La scurtă vreme după ce Elon Musk şi-a prezentat planul de lansare a unei reţele ample de sateliţi prin intermediul căreia vom beneficia într-o bună zi de acces Internet pe toată suprafaţa Terrei, publicaţia The Information afirmă că Google ar fi interesată să investească în acest viitor program SpaceX. Google nu este la primul experiment de acest fel, compania având deja un program în testare şi altul abia în faza incipientă, însă acest parteneriat cu SpaceX ar putea grăbi puţin ziua în care vom beneficia cu adevărat de acces internet în orice colţi al lumii.

Conform planului general prezentat de proprietarul SpaceX, viitoarea reţea va include aproximativ 700 de sateliţi care vor fi amplasaţi pe o orbită joasă la o altitudine de 1200 de kilometri şi va acoperi întreaga suprafaţă a planetei. Ambiţiosul plan nu este însă uşor de pus în practică, acesta necesitând cel puţin cinci ani pentru fabricarea şi pregătirea sateliţilor şi fonduri consistente de circa 10 miliarde de dolari, fiind astfel o sarcină dificilă pentru o singură companie privată.

Conform The Information, compania Google este interesată să investească circa un miliard de dolari în viitorul proiect SpaceX, ceea ce i-ar asigura lui Elon Musk un start încurajator pentru demararea producţiei şi testării. Dacă acest zvon se va adeveri, acesta va fi cel de-al treilea proiect de această natură în care Google va fi implicată, compania experimentând deja cu alte două soluţii.

Prima, şi cea mai avansată în acest moment, este Project Loon. Folosind o serie de baloane care pot urca până în stratosferă, Project Loon a trecut deja prin câteva teste de anduranţă şi a fost testat atât ca platformă mobilă pentru o infrastructură Wi-Fi cât şi pentru una LTE. Cel de-al doilea proiect s-a născut în urma achiziţiei companiei Titan Aerospace, producătoarea unor drone aeriene de mari dimensiuni care sunt capabile să atingă un plafon de 20 de kilometri şi oferă o autonomie de circa cinci ani graţie alimentării fotovoltaice.

Toate cele trei proiecte urmăresc în linii mari acelaşi lucru, adică oferirea de acces Internet în zonele în care implementările unor reţele terestre sunt prea scumpe sau de-a dreptul imposibile. Dacă ţinem cont şi de proiectul paralel anunţat de către Virgin Galactic, OneWeb şi Qualcomm, tot ce putem dori în acest moment este finalizarea cu succes a celui puţin uneia dintre aceste iniţiative.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News