Google, acuzat că înregistrează în secret locația telefoanelor mobile, chiar dacă utilizatorii nu și-au dat acordul

28.05.2020
Google, acuzat că înregistrează în secret locația telefoanelor mobile, chiar dacă utilizatorii nu și-au dat acordul

Potrivit acuzațiilor prezentate la un tribunal american, Google abuzează în mod frecvent de serviciul Location History pentru a documenta pas cu pas fiecare mişcare a posesorilor de dispozitive cu sistem de operare Android, chiar și după ce aceștia debifează din setări funcțiile de monitorizare Android.

Potrivit dovezilor depuse la dosar, în unele cazuri Google a continuat să primească date care permit localizarea utilizatorilor chiar şi după ce aceştia au dezactivat în mod explicit funcţia Location History, datele venind prin canale alternative cum ar fi motorul Google Search, browserul Chrome și unele aplicație care au implementată funcția locațion tracking.

Aparent, înregistrarea locației poate fi blocată doar prin dezactivarea globală funcțiilor de localizare Android, fapt ce induce în eroare utilizatorii.

Potrivit explicaţiei evazive furnizate de companie, ”setarea Location History nu afectează alte servicii de localizare configurate pe dispozitiv, cum ar fi Google Location Services şi Find My Device”.

„Anumite date de localizare ar putea fi păstrate, ca parte a activităţii tale folosind alte servicii Google, cum ar fi Search şi Maps.”

În realitate, Google își păcălește utilizatorii prezentând setările pentru monitorizarea locației în locații deferite, fiecare interfață deservind servicii și aplicații diferite. Astfel, pentru a opri cu totul monitorizarea locației utilizatorii ar trebui să cunoască în avans setările prezente în două locații diferite.

Dovada prezentată autorităților din statul american Arizona au fost tocmai reclamele personalizate afișate utilizatorilor, selectate folosind coordonatele de localizare recoltate după ce utilizatorii au debifat setările de monitorizare Google.

În mod ironic, oprirea funcţiei Location History nu ar face decât să ascundă utilizatorilor datele de localizare pe care Google le înregistrează permanent, dând acestora un fals sentiment de siguranţă.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult