Google Maps a pierdut o funcție care ajuta selectarea rutelor mai rapide. Utilizatorii caută alternative

21.09.2023
Google Maps a pierdut o funcție care ajuta selectarea rutelor mai rapide. Utilizatorii caută alternative

Google Maps este principala alternativă Waze,  Google, compania care deține ambele platforme, demarând un proces de „modernizare” care lasă ambele servicii fără funcții considerate esențiale de utilizatorii devotați.

Chiar când părea că va deveni aplicația de navigație mobilă numărul unu din lume, Google Maps a „plagiat” schema de culori a rivalului Apple Maps, Google părând că încearcă astfel să facă pe placul utilizatorilor de iOS, care ezită să treacă la Google Maps pe motiv că.. nu este ca Apple Maps.

Deja subiect de controverse, noua schemă de culori aplicată hărților Google a venit și cu modificări concrete la partea de funcționalitate. Adăugând la vocile care spun că noua paletă de culori face totul mai greu de deosebit (inclusiv drumuri, păduri, parcuri și clădiri), utilizatorii obișnuiți să se bazeze pe indicații vizuale ușor lizibile au sesizat dispariția marcajelor verzi, aplicate în modul de vizualizare a traficului pentru străzile cu trafic lejer.

Google Maps

În schimb, de acum sunt marcate doar porțiunile cu trafic îngreunat (ex. roșu, portocaliu, galben). În timp ce renunțarea la marcajele verzi dă un aspect mai „curat” hărților vizualizate în modul Trafic, utilizatorii au descoperit pe pielea lor că abordarea poate da un fals sentiment de încredere. Dacă până acum, porțiunile marcate cu verde te ajutau să apreciezi mai ușor cât timp vei recupera pe o rută suficient de lungă, cele câteva porțiuni colorate roșu/portocaliu te induc mai degrabă în eroare cu privire la timpul total pe care urmează să îl pierzi în ambuteiaje

Stratul cu informații din trafic este disponibil pentru toți utilizatorii Google Maps , indiferent de platforma folosită, având un scop foarte clar de a permită utilizatorilor să aprecieze condițiile de trafic dintr-o simplă privire.

Deși această funcționalitate nu este activată în mod implicit, majoritatea utilizatorilor ajung să o lase permanent bifată, informațiile fiind de cele mai multe ori esențiale la alegerea traseelor de călătorie.

Liniile verzi afișate pe o anumită secțiune de drum indicau condiții excelente de trafic, fără încetiniri sau blocaje. Practic, era cel mai dezirabil indicator pentru șoferi, anunțând drum liber pe porțiunea respectivă de drum. Google Maps afișează, de asemenea, linii portocalii și roșii pe anumite tronsoane de drum, indicând trafic moderat sau, respectiv, ambuteiaje.

Aplicația folosește acest sistem cu coduri de culori pentru a informa utilizatorii despre condițiile de trafic și pentru a ușura planificarea rutelor. Utilizatorii pot verifica informațiile de trafic și pot încerca să configureze o rută care să evite blocajele de trafic. În realitate Google Maps face asta în mod automat, rutele calculate apărând în ordinea priorității, stabilite pe baza timpului de călătorie și eficiența consumului de combustibil pentru tipul de vehicul folosit.

Sub noua versiune de interfață, dacă nu vezi linii colorate pe o anumită secțiune de drum, atunci înseamnă că nu există încetiniri pe acel traseu. În practică, eliminarea marcajelor verzi incomodează planificarea traseelor, utilizatorii reacționând mai bine la informații adăugate fie și cu prisosință, decât cele care pur și simplu lipsesc.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult