Google Maps va putea estima consumul de combustibil, ținând cont de tipul vehiculului folosit

07.09.2022
Google Maps va putea estima consumul de combustibil, ținând cont de tipul vehiculului folosit

Google Maps este pe cale să primească noi funcții care diminuează impactul autoturismelor asupra mediului înconjurător, ajutând utilizatorii să aprecieze necesarul de energie al rutei selectate.

Google a anunțat deja opțiuni pentru calcularea de rute ecologice, venind în ajutorul navetiștilor care doresc să ajungă la destinație folosind cea mai mică cantitate de carburant. Problema este că simpla calculare a rutei mai eficiente nu oferă o imagine completă asupra costurilor de suportat, existând diferențe majore între mașinile cu motoare pe benzină, motorină sau GPL, respectiv, cele hibride sau complet electrice.

Trasee ecologice pe Google Maps

Opțiunea pentru trasee ecologice permite calcularea celui mai eficient traseu pentru mașina ta, în detrimentul distanței parcurse și chiar a timpului de călătorie. Funcționalitatea combină informațiile centralizate de Google despre tipul drumului străbătut, fluxul de trafic în timp real și distanța, ajutând ruta trasată pe hartă pentru a te îndruma la destinație folosind cea mai mică cantitate posibilă de combustibil. O altă estimare nou adăugată de Google vizează în mod expres consumul de energie și costul acesteia, fie că vorbim de combustibili fosili sau electricitate.

Astfel, curând vei avea o nouă setare de completat în aplicația Google Maps, alegând specificul vehiculului folosit: pe benzină, diesel, hibrid sau electric, primind apoi estimări mult mai precise referitoare la consumul pe ruta selectată.

Încurajând selectarea opțiunii pentru rute ecologice, Google Maps va oferi estimări privind economia de combustibil și ora estimată a sosirii (ETA), comparat selectării unei rute convenționale mai directă/rapidă. În funcție de situație, ar putea fi selectate rute pe trase mai lente sau ușor ocolitoare (ex. drumuri județene în locul autostrăzilor sau a drumurilor expres), în ideea că lipsa aglomerației și viteza redusă permit ajungerea la destinație fără întârzieri majore, dar într-un mod economic și mai puțin poluant. Estimarea privind consumul de combustibil/energie vine doar să ajute șoferii în luarea unei decizii cât mai bine informată, punând în balanță costul călătoriei cu timpul necesar pentru a ajunge la destinația respectivă.

Opțiunea pentru estimarea consumului de carburant/electricitate va apărea cu ocazia unei actualizări viitoare a serviciului Google Maps.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult