Google Photos poate recunoaște persoanele din imagini și de la spate

11.06.2023

Google Photos îmbunătățește funcția Explore, responsabilă cu organizarea inteligentă a colecției de poze folosind criterii precum locația, conținutul și persoanele din imagini, asigurând că până și persoanele ale căror fețe nu sunt vizibile în imagini sunt identificate corect.

Majoritatea oamenilor pot recunoaște o persoană cunoscută și dacă o privesc din spate, folosind repere de precum înălțimea, hainele purtate sau alte trăsături de fizionomie. Însă pentru sistemele computerizate, includerea și altor repere decât trăsăturile ușor identificabile la nivelul feței crește în mod exponențial complexitatea părții de software și efortul computațional, fiind necesară participarea unui AI sofisticat pentru obținerea de rezultate convingătoare.
Probabil, folosind tehnologiile AI nou dezvoltate pentru serviciul de asistență Bard, Google poate recunoaște persoanele din imagini chiar dacă aceasta stau cu spatele la cameră. Mai ales dacă este vorba de o succesiune de poze care surprind și fața persoanei respective, AI-ul va putea folosi și alte repere precum coafura sau hainele purtate, identificând cu un nivel rezonabil de acuratețe și pozele mai puțin reușite în care apare acea persoană.

În timp ce includerea acestei funcții pentru un serviciu precum Google Photos nu poate de cât să impresioneze, putem doar să ne întrebăm cât de sofisticate au devenit sistemele folosite pentru a identifica și urmări persoane suspecte, pe stradă sau într-o mulțime de oameni.

Revenind la Google Photos, probabil că selectare unei persoane după nume la secțiunea Explore va returna mult mai multe poze relevante, incluzând și acele imagini care surprind în mod întâmplător, fără ca fața să-i fie clar vizibilă.

Fiind vorba de o modificare la nivel de server, versiunea îmbunătățită a funcției de organizare a imaginilor ar trebui să fie disponibilă atât din interfața web, cât și din aplicația Google Photos, indiferent dacă a fost sau nu actualizată la cea mai recentă versiune disponibilă.

Citește și: Știrile Go4it: Panourile solare, posibil dezastru ecologic? Apar noi tipuri de mașini electrice. AI-ul care ține slujbe

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult