Google plănuieşte să profite de Brexit scoţând conturile utilizatorilor britanici de sub jurizdicţia legilor UE pentru protecţia datelor

Autor: Aurelian Mihai 20.02.2020
Google plănuieşte să profite de Brexit scoţând conturile utilizatorilor britanici de sub jurizdicţia legilor UE pentru protecţia datelor

Acţionând sub pretextul de a oferi acces mai deschis la informaţii pentru utilizatorii britanici, Google face presiuni pentru scoaterea conturilor Google înregistrate pe teritoriul Marii Britanii de sub jurizdicţia legilor europene pentru protecţia datelor personale.

Iniţiativa este parţial motivată de indecizia autorităţilor britanice în ceea ce priveşte rămânerea sub protecţia legislaţiei GDPR europene sau dezvoltarea unui sistem propriu de reglementări pentru controlul asupra datelor cu caracter personal.

În comparaţie cu Uniunea Europeană, legislaţia americană privind confidenţialitatea datelor este la un nivel mult mai superficial, lăsând companiilor de talia Google şi Facebook opţiuni ample pentru folosirea şi valorificarea informaţiilor colectate despre utilizatori.

De asemenea, directivele US Cloud Act introduse de Statele Unite ca un precursor al acordului comercial preconizat să fie semnat între administraţiile Johnson şi Trump vor permite autorităţilor britanice să obţină cu uşurinţă acces la date provenite de la companiile americane.

Rămâne de văzut dacă decizia încă neconfirmată oficial de Google va determina alţi giganti, precum Facebook, să urmeze un parcurs similar.

 

Tags: