Google te anunţă când eşti spionat de guvern

Google te anunţă când eşti spionat de guvern

Google a lansat o campanie pentru prevenirea tentativelor de spionaj desfăşurate sub ocrotirea statului, afişând mesaje de avertizare atunci când un utilizator se conectează la un cont Google supus la atacuri informatice.

Sistemul de alertă introdus de Google este capabil să detecteze anumite tipuri de atacuri sponsorizate de stat, prezentând un banner de informare cu link spre o pagină în care sunt explicate măsurile ce trebuie luate pentru o mai bună protecţie a datelor personale.

Google te anunţă când eşti spionat de guvern

Ghidul de informare îndrumă schimbarea parolei de utilizator cu una de mai mare complexitate, instalarea tuturor pachetelor de actualizare pentru sistemul de operare şi evitarea deschiderii fişierelor incluse ca ataşament la mesaje. Lista fişierelor considerate a fi cu grad mare de risc cuprinde documente Microsoft Office, documente PDF şi arhive RAR conţinând fişiere executabile.

Printre sistemele de protecţie suplimentare puse la dispoziţie de Google se numără şi un mecanism de autentificare în doi paşi, ce presupune folosirea unei parole de unică folosinţă, primită pe telefonul mobil. Teoretic, pentru a compromite un astfel de sistem atacatorul ar trebui să intercepteze mesajul SMS trimis către telefonul victimei – operaţiune mult mai greu de realizat decât un simplu atac desfăşurat în mediul online.

Google te anunţă când eşti victima tentativelor de phishing

Un raport recent al organizaţiei Reporteri fără Frontiere confirmă temerile Google, semnalând mai multe atacuri sponsorizate de guvernele anumitor ţări, cum este şi cazul unor utilizatori din Belarus, care la vizitarea unei reţele de socializare locale au fost direcţionaţi de furnizorul ISP către website-uri infectate cu malware. Alte tentative de phising prin care s-a încercat furtul numelor de utilizatori pentru reţele de socializare şi parolele aferente au mai fost semnalate în Siria şi Iran.

Atenţia sporită acordată de Google asupra acestui tip de atacuri se datorează într-o bună măsură şi experienţei personale avută în ianuarie 2010, când gigantul motoarelor de căutare a fost ţinta unui atac de amploare desfăşurat de guvernul chinez.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult