Google va adăuga suport nativ pentru AirTag și alte trackere bluetooth care ar putea fi folosite în mod abuziv

31.03.2022
Google va adăuga suport nativ pentru AirTag și alte trackere bluetooth care ar putea fi folosite în mod abuziv

Lansate anul trecut ca un accesoriu universal pentru urmărirea și la nevoie recuperarea obiectelor rătăcite, Apple AirTag a creat mai multe probleme decât rezolvă, tehnologia ieftină și foarte eficientă fiind deturnată cu promptitudine pentru tot felul de activități clandestine, începând cu spionarea persoanelor individuale și până la marcarea „țintelor” pentru viitoare furturi auto.

Dispozitivele AirTag de la Apple permit utilizatorilor să urmărească și la nevoie să recupereze obiectele importante pe care le dețin, cum ar fi cheile locuinței/autoturismului sau bagajele de călătorie. Totul prin folosirea unui accesoriu miniatural, care odată configurat poate funcționat timp de ani buni fără a necesita încărcare. Reacționând la criticile vehemente primite din toate direcțiile, Apple a anunțat măsuri concrete pentru împiedicarea folosirii etichetelor AirTag ca și instrumente pentru spionaj, modificările aduse dispozitivelor iOS prin actualizări de firmware asigurând că folosirea abuzivă este anunțată cu promptitudine părții potențial vătămate.

Doar că, pe Android, AirTag-urile și alte dispozitive similare care folosesc tehnologia bluetooth ca și alternativă GPS au rămas în continuare invizibile, utilizatorii care se consideră vulnerabili trebuind să instaleze aplicații dedicate pentru detecție preventivă.

Chiar mai mai compacte și cu autonomie de ordinul anilor, dispozitivele puțin mai mari decât o monedă permit localizarea și documentarea deplasărilor pentru orice obiect sau persoană la care este atașat, folosind nimic altceva decât un semnal Bluetooth transmis în mod intermitent. Detecția propriuzisă este asigurată de orice alt iPhone aflat în raza conexiunii Bluetooth, care doar raportează identitatea și locația tag-ului detectat în rețeaua administrată de Apple.

Revenind la Android, ecosistemul Google este chiar mai numeros decât cel deținut de Apple, o eventuală alternativă AirTag oferind cel puțin aceleași capabilități de detecție, dacă nu mai mult. Astfel, putem presupune că Google fie plănuiește să lanseze un astfel de produs în viitorul apropiat, sau să închidă golul de securitate lăsat de folosirea dispozitivelor AirTag, cu sau fără știrea posesorilor de telefoane cu Android.

Potrivit descrierii extrase din codul celei mai recente versiuni a componentei Google Play Services (22.12.13), funcționalitatea pentru detectarea etichetelor bluetooth este de tipul „unfamiliar device alerts”, probabil pentru anunțarea tag-urilor necunoscute detectate în apropiere.

Odată finalizată, funcționalitatea ar putea fi adăugată la secțiunea Safety & emergency a meniului Settings, rămânând de văzut dacă va veni bifată în mod automat, sau doar propusă utilizatorilor preocupați de protejarea propriei intimități.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult