Google va bifa autentificare în doi pași ca opțiune implicită la securizarea conturilor de utilizator

05.10.2021
Google va bifa autentificare în doi pași ca opțiune implicită la securizarea conturilor de utilizator

Google a anunțat în luna mai 2021 planuri pentru activarea sistemului de autentificare în doi pași pentru cât mai mulți dintre utilizatorii produselor companiei.

Parte din campania Cybersecurity Awareness Month, Google reamintește despre planul pentru bifarea automată a funcției de autentificare in doi pași pentru încă 150 milioane de conturi, până la finalul acestui an.

Vestea vine după ce în anul 2018, doar 10% dintre conturile active erau setate pentru folosirea sistemului 2FA. Pericolul este și mai mare când vine vorba de conturilor asociate cu autori de conținut (ex. YouTube), folosirea autentificare în doi pași oferind cea mai bună împotriva deturnării abuzive a conturilor de utilizator.

În timp ce sistemul 2FA este ușor de pus în practică pe dispozitive iPhone și Android, protecție adecvată este ceva mai dificil de obținut pe PC. Pentru această situație, Google încurajează folosirea cheilor de securitate în format fizic, de forma unor dispozitive USB create special pentru acest scop.

Suplimentar, Google ajută utilizatorii să își păstreze conturile în siguranță cu ajutorul managerului de parole implicit, folosit inclusiv de browser-ul Chrome. Concret, Google compară parolele memorate împotriva unei baze de date conținând peste un miliard de parole cunoscute a fi compromise, solicitând automat schimbarea acestora dacă sunt compromise. Noile parole pot fi selectate cu ajutorul unui generator automat, care asigură îndeplinirea tuturor criteriilor de complexitate necesare. Google promite că în curând va oferi acest serviciu și pentru generarea parolelor de folosit cu aplicații terțe, cu opțiunea salvării acestora în lista managerului de parole Android.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult