Google va intra în conflict direct cu legile europene în această vară, afirmă UE

19.02.2013
Google va intra în conflict direct cu legile europene în această vară, afirmă UE

În luna ianuarie a anului trecut, Google a anunţat că va unifica clauzele de utilizare şi confidenţialitate ale celor 60 de servicii ale sale într-un singur document, care va fi valabil pentru toate acestea. La acea dată, Uniunea Europeană a cerut amânarea aplicării acestei migrări, însă Google a preferat să meargă mai departe iar schimbarea a intrat în vigoare începând cu 1 martie 2012.

Această decizie îi va costa pe cei de la Google, autorităţile europene anunţându-i oficial că măsurile coercitive vor fi anunţate şi aplicate până în vara acestui an. Vechiul cadrul legal care acoperea intimitatea şi protecţia datelor utilizatorilor din Europa a fost actualizat în ianuarie 2012, acesta urmând să intre în vigoare în 2014, iar Google are şanse să ocupe nedorita poziţie de a fi prima companie care se loveşte de acesta.

Autorităţile europene au sugerat un număr de 12 modificări care ar putea fi operate în cadrul clauzelor de utilizare şi confidenţialitate Google, acestea fiind prezentate în octombrie 2012 şi având o perioadă de 4 luni de graţie în care compania incriminată le-ar putea analiza şi aplica. Temerile oficiale vizează agregarea şi partajarea unor informaţii private despre utilizator, care s-ar putea solda cu rezultate pe care utilizatorul nu le doreşte sau nu le aşteaptă, acest lucru nefiind posibil atunci când fiecare serviciu necesita aprobarea manuală a clauzelor sale specifice.

Cum acest pas nu a fost făcut, autorităţile europene vor aplica, probabil pentru prima dată, noile reglementări din General Data Protection Regulation, ancheta urmând să fie condusa, ca si până acum, de către autoritatea franceză de profil.

Google afirmă că a înaintat către Uniunea Europeană o serie de propuneri încă de acum o lună şi că noile clauze sunt conforme cu legislaţia europeană.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News