Guvernul SUA cere vânzarea TikTok, sub amenințarea interzicerii totale a platformei

16.03.2023
Guvernul SUA cere vânzarea TikTok, sub amenințarea interzicerii totale a platformei

Administrată de ByteDance, o companie suspectată de legături strânse cu regimul comunist de la Beijing, rețeaua TikTok riscă din nou interzicerea pe teritoriul SUA, dacă actualul proprietar nu acceptă vânzarea business-ului către o companie din afara Chinei.

Potrivit informațiilor încă neconfirmate oficial, administrația Biden cere în mod insistent scoaterea TikTok de sub controlul actualului proprietar, ByteDance. În urma unei eventuale respingeri a condiției impuse, autoritățile SUA vor merge mai departe cu măsura interzicerii TikTok pe întreg teritoriul țării. Dacă este luată, decizia interzicerii TikTok ar putea fi în scurt timp preluată și de guvernele altor țări care au ezitat până acum să recurgă la măsuri extreme.

Ultimatumul dat în spatele ușilor închise de oficialii americani reprezintă o escaladare a interdicțiilor limitate și a proiectelor legislative discutate, dar rămase în așteptare. La sfârșitul lunii februarie, administrația Biden a declarat că agențiile federale vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a elimina TikTok de pe dispozitivele guvernamentale , iar restricții similare s-au răspândit în zeci de state americane.

Actualele speculații ar fi pornit de la un proiect de lege prezentat la începutul acestei luni, care i-ar oferi secretarului de Comerț posibilitatea de a interzice companiilor străine să opereze în SUA dacă există amenințări la securitatea națională – argumentul cheie pentru care unii oficiali americani solicită interzicerea TikTok.

În propria apărare, ByteDance susține că datele utilizatorilor nu sunt stocate în China, proprietarul TikTok propunând un acord cu guvernul SUA, vizând separarea operațiunilor din SUA. Într-un astfel de aranjament, conturile TikTok atribuite utilizatorilor din SUA ar urma să fie păstrate pe servere găzduite local. În schimb, nu este clar cum ar putea fi gestionată problema conținutului distribuit pe TikTok de pe conturi înregistrate în alte regiuni ale lumii.

Wall Street Journal a raportat în luna decembrie că negocierile dintre TikTok și Washington au stagnat, iar viitorul înțelegerii părea incert. Între timp, CEO-ul ByteDance, Shou Zi Chew, este așteptat săptămâna viitoare în fața Congresului SUA, declarațiile sale putând influența în mod decisiv măsurile pregătite.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult