Hackerii au inserat articole false în site-uri de știri legitime din Europa de Est

30.07.2020
Hackerii au inserat articole false în site-uri de știri legitime din Europa de Est
Foto: Pixabay

Mai multe site-uri de știri din Europa de Est au fost compromise de hackeri, care au publicat articole false pe ele. Materialele au fost partajate pe rețelele de socializare online înainte să fie descoperite și șterse.

Compania de securitate informatică FireEye a prezentat un studiu despre un grup, numit Ghostwriter, care se ocupă cu dezinformarea în regiune. Acesta acționează din martie 2017 și a inserat articole false în mai multe site-uri de știri din Polonia și țările baltice. Ținta atacatorilor o reprezintă NATO și trupele americane din regiune. Membrii Ghostwriter publică chiar și opinii pe site-urile care primesc conținut de la utilizatori.

Unul dintre articolele false transmitea că un copil a fost ucis de un vehicul blindat în timpul unui exercițiu NATO. O altă știre anunța că un ofițer american din Lituania a fost spitalizat cu o formă gravă de COVID-19, iar un articol descria planurile secrete ale NATO pentru o invazie în Belarus.

Hackerii par să lucreze pentru Rusia

„Distribuie știri potrivit cărora NATO este o organizație periculoasă, că (n.e. – oamenii săi) îi disprețuiesc pe localnici, că sunt infectați și că sunt hoți de mașini”, a declarat John Hultquist, director de cercetare la FireEye.

Compania nu știe cum au reușit hackerii să compromită site-urile respective. Nu este exclusă nici varianta în care angajați au fost convinși să le ofere acces.

În acest caz, atacatorii nu par să fie motivați de câștiguri financiare, de aceea cel mai probabil în spatele lor se află un guvern, cel mai probabil cel rus, care nu vede cu ochi buni prezența NATO și a americanilor în regiune.

Nu ar fi prima dată când hackeri, bănuiți a fi ruși, pun știri false pe site-uri. În 2017, serviciile secrete americane au descoperit că atacatori au compromis agenția de știri de stat din Qatar și au publicat pe fluxul acesteia un articol fals. Scopul materialului era să deterioreze relațiile dintre Qatar și SUA.

Sursa: Wired

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult