ICANN refuză cererea Ucrainei de a deconecta Rusia de la internet

04.03.2022
ICANN refuză cererea Ucrainei de a deconecta Rusia de la internet

Presiunea asupra companiilor și instituțiilor este mare în aceste zile pentru a izola cât mai mult Rusia de restul lumii, în urma invaziei Ucrainei. ICANN, entitatea care reglementează fundația internetului, a refuzat însă să izoleze Rusia de la accesul la internet, în ciuda cerințelor autorităților din Ucraina în acest sens. Motivele pentru refuz sunt atât de ordin practic, cât și ideologic, întrucât ICANN nu dorește să ia decizii referitoare la cine are sau nu acces la internet.

Ucraina a cerut ICANN blocarea domeniilor de origine rusească

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) a refuzat vehement cererile Ucrainei pentru blocarea accesului la internet al domeniilor „.ru”, „.рф” și „.su”. De asemenea, a refuzat să oprească serverele de la Moscova, care ar bloca astfel toate site-urile de pe aceste domenii de pe internet.

Goran Marby, CEO ICANN, a oferit însă un răspuns în două părți pentru refuzul acestor cerințe:

„Așa cum știți, Internetul este un sistem descentralizat. Niciun actor nu are abilitatea de a-l controla și de a-l opri.”, a declarat Marby. De asemenea, acesta a spus că „misiunea noastră nu se extinde la aplicarea de acțiuni punitive, impunerea de sancțiuni sau restricționarea accesului împotriva anumitor segmente de pe internet, indiferent de provocări. ICANN a fost construit pentru a se asigura că internetul funcționează, nu pentru a avea rol de coordonare pentru a fi folosit pentru a-l opri.”

Cel mai probabil însă, autoritățile din Rusia vor fi cele care vor deconecta țara de la internet de bunăvoie. În ultimii ani, autoritățile de la Moscova au implementat și testat cu succes posibilitatea de a ține serviciile online funcționale în Rusia, fără a fi conectate la internetul „liber” internațional. Țara are capacitatea de a păstra astfel un „intranet” care să asigure buna funcționare a serviciilor rusești locale, precum serviciile bancare, rețelele de socializare și site-urile de origine rusă și poate controla când se poate deconecta de bunăvoie de la internet în orice moment.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult