Ikea a folosit AI pentru proiectarea unei canapele „la plic”, pe care o poți duce acasă și asambla singur

14.06.2023
Ikea a folosit AI pentru proiectarea unei canapele „la plic”, pe care o poți duce acasă și asambla singur

Inteligența artificială pare să se muleze perfect cu misiunea Ikea, de a livra consumatorilor mobilă cât mai practică, eficientă și ușor de asamblat.

Transformată aproape într-o formă de artă, proiectarea de mobilă Ikea este dusă la un alt nivel folosind inteligența artificială, rezultând produse care folosesc la maximum materialele și tehnologiile de asamblare disponibile.

Spre exemplu, cum ar fi să comanzi o canapea Ikea pe care să o iei acasă într-o valiză de forma unui plic ceva mai mare. Mai mult, produsul comandat poate fi strecurat înapoi în același pachet, dacă te hotărăști să-ți schimbi domiciliul. Cei de la Ikea propun o astfel de soluție.

Prezentat cu denumirea “Couch in an Envelope”, produsul folosește ceva mai multe materiale avansate decât ar fi cazul, precum aluminiu reciclabil pentru structura de rezistență. Restul materialelor ar fi derivate din fibră de celuloză spumă Mycelium, ca alternativă la polistirenul nereciclabil, derivat din produse petroliere. Astfel, canapeaua rezultată ar fi complet reciclabilă/biodegradabilă. În plus, dezasamblarea produsului scos din uz ar fi posibilă fără unelte specializate sau extragerea de șuruburi.

Ce-i drept, fără elemente „pline” care să adauge la imaginea de canapea premium, produsul are totuși o greutate de numai 11 km, de câteva ori mai puțin decât o canapea de tip convențional.

Deși este mai bună decât o „canapea” gonflabilă susținută doar de aer, noul produs Ikea nu a primit încă acceptul pentru producția de serie, rămânând deocamdată ca un exercițiu ingineresc fără un scop anume. Însă, probabil că peste câțiva ani, astfel de produse imaginate de AI vor fi o aparență comună în catalogul Ikea, cât și în ofertele altor producători de mobilă.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult