Impunerea supravegherii video pentru angajații în regim de telemuncă, declarată ilegală de un Tribunal Olandez

10.10.2022
Impunerea supravegherii video pentru angajații în regim de telemuncă, declarată ilegală de un Tribunal Olandez

Solicitat de o companie din SUA pentru servicii de telemarketing, un olandez a descoperit cu stupoare pretențiile angajatorului să a-l supraveghea în propria locuință folosind webcam-ul. Drept răspuns, acesta și-a dat în judecată angajatorul, decizia luată de un tribunal european avantajând alți cetățeni UE care lucrează în regim de telemuncă.

Cum ar fi să ai camera în care lucrezi dotată cu o cameră web care funcționează permanent, senzori care sa „numere” de câte ori te duci la toaletă și senzori în scaun, care să te penalizeze pentru orice părăsire a „postului de lucru” care depășește câteva minute. Angajatorii ar putea justifica „noi te plătim, faci ce vrem noi pe timpul nostru”. Dar unde este, de fapt, acea linie roșie pe care niciun angajator nu ar trebui să o treacă?

Ei bine, o companie din Statele Unite care a decis să adapteze experiența muncii la birou și pentru scenariul de telemuncă s-a lovit de intransigența autorităților europene, cele din urmă stabilind că obligarea angajaților să-și pornească webcam-ul pentru a fi supravegheați în propria locuință constituie o încălcare a drepturilor omului.

Concret, angajatorul Chetu, o companie din Florida, a cerut angajatului să-și țină pornită camera web „timp de 9 ore pe zi” cât durează programul de lucru, trimițând fluxul video cu ajutorul unei aplicații instalată pe PC-ul folosit în scop de serviciu. Software-ul transmitea inclusiv conținutul ecranului, în ideea ca angajatorul să poată inspecta în orice moment activitatea desfășurată. În urma contestării mijloacelor excesive de supraveghere, angajatul onlandez a fost concediat pe loc pentru „refuz de a lucra” și „insubordonare”.

Însă judecătorii de la tribunalul olandez au fost de altă părere, decizând că „instrucțiunile de a menține camera web pornită sunt în conflict cu respectul pentru intimitatea angajaților”. În verdictul său, instanța apreciază și că impunerea supravegherii prin webcam reprezintă o încălcare a drepturilor omului.

„Nu mă simt confortabil să fiu monitorizat timp de 9 ore pe zi de o cameră video. Aceasta este o invazie a intimității mele și mă face să mă simt foarte inconfortabil. Acesta este motivul pentru care camera mea nu este pornită”, citează în actul instanței comunicarea angajatului anonim către Chetu. Angajatul susține și că activitatea sa de serviciu era deja monitorizată prin partajarea ecranului, apreciind că măsura era suficientă pentru a lămuri orice aspecte legate de productivitate.

Apreciind drept abuzive condițiile de muncă impuse, tribunalul olandez a amendat compania americană cu suma de 50.000 dolari și plata cheltuielilor de judecată ale angajatului, la care se adaugă plata salariilor restant și a zilelor de concediu neluate.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult